Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

Μέρες 81 : λαϊκισμός - ορθός λόγος 1-0: του Χρήστου Χατζηγεωργίου

Το 1981 το ΠΑΣΟΚ εκτινάχθηκε από το 14% που είχε το 1974 στο 48%.
Αιτία ένας χαρισματικός ηγέτης ο οποίος υιοθέτησε τον λαϊκισμό, χάιδεψε τα αυτιά του λαού, πρόέταξε ακραία συνθήματα "ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο", καπηλεύτηκε συνθήματα της αριστεράς (κοινωνικοποίηση), επένδυσε στην οργή του λαού.
Αποτέλεσμα: Έκανε κυβέρνηση, δανείστηκε υπέρογκα ποσά για να ικανοποιήσει τους ψηφοφόρους του, υπερχρέωσε τη χώρα, επέβαλε ένα κομματικό κρατικό δημόσιο τομέα, ενώ παράλληλα άλλαξε στάση σε όλες τις ακραίες απόψεις που διατύπωνε (εντός ΕΟΚ και εντός ΝΑΤΟ).
Σαφώς και προώθησε μεταρρυθμίσεις που ήταν πολιτικά ώριμες και δεν είναι ο στόχος του παρόντος άρθρου να μηδενίσει τις σημαντικές αλλαγές που πραγματοποίησε τόσο σε θέματα παιδείας, υγείας, ισότητας κλπ.
Το ίδιο διάστημα η ανανεωτική αριστερά κόντρα στο ρεύμα (ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ) δεν δίστασε να εκφραστεί υπέρ της Ευρώπης των λαών και να επιθυμεί την παραμονή μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια παραμένοντας σε πολύ χαμηλά ποσοστά.

Πριν από λίγες μέρες ο λαός υπερψήφισε λαϊκιστικά κόμματα (Ανεξάρτητοι Έλληνες, ΣΥΡΙΖΑ). 
Θα σταθώ στον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Αλέξης Τσίπρας ως ένας άλλος Ανδρέας Παπανδρέου υιοθετεί οξύ λόγο, χαϊδεύει τα αυτιά της κάθε συντεχνίας, λέει ΟΧΙ σε κάθε μεταρρύθμιση, δεν πληρώνω, διαγραφή του χρέους, αναστολή πληρωμών, δίνει πιστοποιητικά πατριωτισμού, όχι σε συγχωνεύσεις και καταργήσεις δημόσιων οργανισμών, όχι στη μείωση του δημόσιου τομέα, υπαρασπίζεται τα κεκτημένα πάσης φύσεως, ενώ ταυτόχρονα υιοθετεί τη διγλωσσία στο εσωτερικό και το εξωτερικό ( βλέπε επιστολή Τσίπρα προς Κομισιόν).
Ταυτόχρονα η ανανεωτική Αριστερά που εκφράζεται  κυρίως από τη ΔΗΜΑΡ δηλώνει το αυτονόητο.
Αυτό που σκέφτεται ο κάθε πολίτης. Αφού δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση της Αριστεράς γιατί η Αριστερά να μην εκμεταλλευτεί τη δύναμή της και να μετατοπίσει την πολιτική προς προοδευτικότερη κατεύθυνση;
Η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ βρίσκονται στα χαμηλότερα ποσοστά τους, τώρα λοιπόν μπορεί η Αριστερά να επανακαθορίσει τις ασκούμενες πολιτικές, να πάρει την πρωτοβουλία και να προτείνει ένα πρόγραμμα διεξόδου από την κρίση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δυστυχώς προσέρχεται στη θέση της Ν.Δ. ή αυτοδυναμία ή εκλογές. Λύστε μου τα χέρια να κυβερνήσω έλεγε ο Σαμαράς και το ίδιο λέει και τώρα ο Τσίπρας.
Στόχος τους και των δυο είναι με την επιβολή του διλήμματος ακυβερνησία ή χάος να αφαιμάξουν τα μικρότερα κόμματα. Μα ο λαός ψήφισε αυτό που τον εκφράζει, γιατί πρέπει να του υφαρπάξουμε την ψήφο;
Η ΔΗΜΑΡ προτείνει την σταδιακή απαγκίστρωση της χώρας από το μνημόνιο ως τη μόνη εναλλακτική λύση. Μπορεί να προκύψει ένα πρόγραμμα αριστερής κατεύθυνσης που θα αναγκαστούν να υιοθετήσουν τόσο το ΠΑΣΟΚ που φαίνεται να  μετατοπίζεται σε αντιμνημονιακές θέσεις όσο και η Ν.Δ. υπό τον φόβο της κατάρρευσης. 
Γιατί το απορρίπτει ο ΣΥΡΙΖΑ;
Εμείς όταν χρειάστηκε τη δώσαμε τη στήριξη, γιατί δεν στηρίζουν τώρα κι αυτοί με τη σειρά τους την πρόταση της ΔΗΜΑΡ;
 Η απάντηση είναι γνωστή σε όλους!!!!!!!!!!!