Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Διεθνείς Ημέρες Σπόρων στον Πελίτι στην Δράμα

Διεθνείς Ημέρες Σπόρων στον Πελίτι στην Δράμα

Εκτυπώσιμη μορφήSend to friendPDF version
peliti.jpg

Οι Διεθνείς Ημέρες Σπόρων θα λάβουν χώρα στη γη του Πελίτι στο Μεσοχώρι Παρανεστίου από τις 21 έως τις 23  Απριλίου 2012.
Στο τριήμερο διοργανώνεται μεγάλη ανταλλαγή σπόρων ενώ ταυτόχρονα διεξάγονται εκδηλώσεις και συναντήσεις.
 
"Τώρα που η οικονομική κρίση είναι στην πόρτα μας, τώρα που χάνουμε βασικές ελευθερίες κερδισμένες με δύσκολους αγώνες, είναι η ώρα για συσπείρωση. Σε περιόδους σοβαρών οικονομικών κρίσεων είναι ακόμα πιο σημαντική η ελεύθερη πρόσβαση σε σπόρους. Ελάτε στον πανευρωπαϊκό  διάλογο σχετικά με τις μορφές του αγώνα  για αυτό το δικαίωμα." αναφέρουν οι διοργανωτές.
 
Το τριήμερο διοργανώνεται από το Πελίτι, που βρίσκεται στο Μεσοχώρι Παρανεστίου στη Βόρεια Ελλάδα και αποτελεί τμήμα του Δήμου Παρανεστίου ο οποίος συνορεύει δυτικά με το Δήμο Ξάνθης, ανατολικά με το Δήμο Δράμας και προς βορρά με τη Βουλγαρία.
 
Η οργάνωση υποστηρίζετε από την Πανευρωπαϊκή Εκστρατεία για τους Σπόρους η οποία οργάνωσε τη Διεθνή Ανταλλαγή Σπόρων στις Βρυξέλες τον Απρίλιο 2011, το Δήμο Παρανεστίου, καθώς και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Παρανεστίου.
 
Το πρόγραμμα
 
Σάββατο 21 Απριλίου
 
12η Πανελλαδική Γιορτή Ανταλλαγής Ντόπιων  Ποικιλιών
Πρόκειται για την ετήσια εκδήλωση που οργανώνει το Πελίτι από το 1999. Αγρότες, ακτιβιστές, ερευνητές, φοιτητές και χιλιάδες επισκέπτες από διάφορα μέρη του κόσμου έρχονται να ανταλλάξουν τις εμπειρίες τους σχετικά με την καλλιέργεια των ντόπιων ποικιλιών. Η Γιορτή περιλαμβάνει ομιλίες, σεμινάρια, εργαστήρια, διανομή ντόπιων σπόρων, φαγητό, χορό, μουσική, ανταλλαγή αγαθών χωρίς χρήματα. Οι δράσεις λαμβάνουν χώρα από τις 11:00 πμ έως τις 5:00 μμ. Η πρόσβαση στη Γιορτή είναι ελεύθερη και ανοικτή για όλους.
 
Κυριακή 22 Απριλίου & Δευτέρα 23 Απριλίου
 
Διεθνής συνάντηση για ακτιβιστές σπόρων από όλη την Ευρώπη.
Αυτή η συνάντηση έρχεται ως συνέχεια της ιδιαίτερα επιτυχημένης και εμπνευσμένης διεθνούς ανταλλαγής σπόρων που οργανώθηκε στις Βρυξέλλες από την  Πανευρωπαϊκή Εκστρατεία για την Αυτονομία σε Σπόρους. Κατά τη διάρκεια των 2 ημερών θα γίνει ανταλλαγή απόψεων και  εμπειριών για τον αγώνα για ελεύθερη πρόσβαση  σε σπόρους γόνιμους, ποικίλους και μη  γενετικά τροποποιημένους. "Θέλουμε να συζητήσουμε πώς να δραστηριοποιηθούμε όλοι μαζί ενάντια στη νέα Ευρωπαϊκή νομοθεσία για τους σπόρους και στο μονοπώλιο των εταιριών που εμπορεύονται σπόρους." αναφέρουν.
Στην πρώτη συνεδρίαση οι συμμετέχοντες από τις διάφορες χώρες θα περιγράψουν τις δραστηριότητες τους μετά τη Διεθνή Ανταλλαγή στις Βρυξέλες.  Ακόμη θα εξετάστουν  τα νομικά δεδομένα της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τους σπόρους, καθώς και τα εθνικά νομοθετικά πλαίσια.
 
Στο δεύτερο μέρος της συνάντησης θα μπουν οι στόχοι στο επόμενο έτος. "Πάνω από όλα θέλουμε να βρούμε τρόπους ενδυνάμωσης της Ευρωπαϊκής αντίστασης ενάντια στην περιοριστική νομοθεσία για τους σπόρους και να αναπτύξουμε πρακτικές μορφές αντίστασης που βοηθούν να εξασφαλίσουμε ότι η παραγωγή και ανταλλαγή σπόρων θα γίνουν μια όλο και περισσότερο δημοφιλής πρακτική, ακόμη και εάν πρόκειται για μορφές πολιτικής ανυπακοής. Εν όψει της σοβαρής οικονομικής κρίσης που πλήττει πολλές Ευρωπαϊκές χώρες και ιδιαίτερα την Ελλάδα, θέλουμε να τονίσουμε τη σημασία της διατροφικής αυτονομίας και τον κεντρικό ρόλο των σπόρων και στην περίπτωση των αγροτών αλλά και για κατοίκους των πόλεων που ασχολούνται με συλλογικούς αστικούς κήπους." αναφέρουν οι διοργανωτές.
 
Οι συνεδριάσεις θα καταλήξουν σε Πρόγραμμα Δράσης και σε Συντονιστική Ομάδα για το ερχόμενο έτος.
 
Η Ευρωπαϊκή συνάντηση ακτιβιστών θα αρχίσει την Κυριακή στις 10:00 με το φύτεμα ενός δένδρου σε ανάμνηση της συνάντησης και θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα στις 15:00
 
Ενώ η ανταλλαγή σπόρων την πρώτη ημέρα (Σάββατο 21 Απριλίου) είναι ανοικτή για όλους και αναμένεται να προσελκύσει μερικές χιλιάδες άτομα, η συνάντηση τη δεύτερη και τρίτη ημέρα είναι ανοικτή σε εκείνους τους ακτιβιστές που ήδη ασχολούνται με εκστρατείες για τους σπόρους σε διάφορα μέρη της Ευρώπης και που επιθυμούν συνεργασία και συντονισμό σε διεθνές επίπεδο. Θα είναι μια ευκαιρία για τους Έλληνες ακτιβιστές σε θέματα σπόρων να συναντηθούν με Ευρωπαίους συναδέλφους.