Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Επιστολή-"μνημόνιο" με 4 προτάσεις θα στείλει ο Ολάντ στους ηγέτες της ΕΕ


Επιστολή-"μνημόνιο" με 4 προτάσεις θα στείλει ο Ολάντ στους ηγέτες της ΕΕ

25/04/2012


Πρόσθεσε στο FacebookΠρόσθεσε στο DeliciousΠρόσθεσε στο NewsvineΠρόσθεσε στο Twitter
Επιστολή-μνημόνιο με 4 προτάσεις θα στείλει ο Ολάντ στους ηγέτες της ΕΕ
Ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών για την προεδρία της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, δήλωσε σήμερα ότι εάν τον ερχόμενο μήνα εκλεγεί πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας θα αποστείλει, την επομένη κιόλας ημέρα, επιστολή σε ευρωπαίους ηγέτες, με τέσσερις ιδέες του, για τη βελτίωση της οικονομικής ανάπτυξης στην ΕΕ.

Ο κ. Ολάντ, που έχει καταστήσει σαφές ότι θα επιδιώξει να γίνει επαναδιαπραγμάτευση του συμφωνημένου το Μάρτιο Δημοσιονομικού Συμφώνου, με ’εμπλουτισμό’ του με ρήτρες υπέρ της ανάπτυξης, εφόσον στις 6 Μαΐου υπερτερήσει του συντηρητικού υποψήφιου πρόεδρου Νικολά Σαρκοζί, αποκάλυψε σήμερα ότι αυτή η επιστολή-"μνημόνιο" θα έχει τέσσερις προτάσεις.

"Πρώτον, θα επικεντρώνεται στο ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν ευρωομόλογα, όχι τόσο για να αμοιβαιοποιηθεί το ευρωπαϊκό χρέος, όσο για να χρηματοδοτηθούν, άμεσα, βιομηχανικά προγράμματα υποδομής, αλλά και επενδυτικά εν γένει προγράμματα. Δεύτερον, θα τονίζει ότι θα πρέπει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η ΕΤΕ, να αποδεσμεύσει οπωσδήποτε περισσότερα κεφάλαιά της. Τρίτον, θα επισημαίνει ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν αναπτυξιακά προγράμματα και, τέταρτον, θα δηλώνεται εμφατικά ότι θα πρέπει να γίνει ευρεία χρήση ’δομικών’ ευρωπαϊκών κεφαλαίων, αχρησιμοποίητων σήμερα, για να χρηματοδοτηθούν διάφορα οικονομικά προγράμματα.

Ο μεγάλος κίνδυνος εμπεριέχεται στη βαθειά ύφεση, που γνωρίζει η ευρωπαϊκή οικονομία η οποία δεν μπορεί να αποδεσμεύσει πιστώσεις για την υποστήριξη της επιχειρηματικής δράσης, τόνισε ο κ. Ολάντ σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο Παρίσι.

Παράλληλα, ο κ. Ολάντ εξέφρασε την ικανοποίησή του επειδή ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι "επεσήμανε ότι το Δημοσιονομικό σύμφωνο πρέπει να συμπληρωθεί με ένα Σύμφωνο για την ανάπτυξη ".

Εξάλλου, χωρίς να τους κατονομάσει, επικαλέστηκε ευρωπαίους ηγέτες, που αποφαίνονται ότι το δικό του οικονομικό πρόγραμμα είναι αποτελεσματικότερο. Διαβεβαίωσε, επίσης, ότι "στο θέμα σεβασμού των δημοσιονομικών ισορροπιών, προτίθεται να επιδείξει σοβαρότητα".

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα επικυρωμένα αποτελέσματα, στον α’ γύρο των προεδρικών εκλογών της 22ας Απριλίου ο κ. Ολάντ συγκέντρωσε 28,63% των ψήφων, έναντι 27,18% των ψήφων για τον κ. Σαρκοζί.