Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

Συνέντευξη Σπύρου Λυκούδη στην εφημερίδα"Μετρό"


Συνέντευξη Σπύρου Λυκούδη στην εφημερίδα"Μετρό"

Γράφει ο  Manos
Αξιολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Συνέντευξη Σπύρου Λυκούδη στην εφημερίδα"Μετρό"
Ερ: Πώς σχολιάζετε τις αποφάσεις του Eurogroup;


Απ: Με τις αποφάσεις των Βρυξελλών ξεκινάει η επόμενη φάση της μακράς πορείας της ελληνικής κρίσης των τελευταίων ετών. Ένα κλίμα σχετικής ανακούφισης θα μπορούσε κάποιος να υποστηρίξει ότι υπάρχει. Έχει σχέση με την ανάγκη του μέσου Έλληνα πολίτη να εκτονώσει την αφόρητη πίεση που έχει υποστεί, κυρίως οικονομική αλλά και πολιτική και ψυχολογική, όλο το τελευταίο διάστημα. Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Ανοίγει μια νέα σελίδα, μπορεί να υπάρξει αισιοδοξία; Ας είμαστε ακριβείς και ειλικρινείς. Οι αποφάσεις των Βρυξελλών επιχειρούν να διαχειριστούν και να ρυθμίσουν με το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση, το υπάρχον τεράστιο χρέος της χώρας.

Δανειοδοτούν εκ νέου την Ελλάδα για να ικανοποιήσει το υπάρχον χρέος της και αφήνουν την πατρίδα μας να ρυθμίσει μόνη της τα του οίκου της.

Αφήνουν δηλ. τη χώρα να αντιμετωπίσει χωρίς ενίσχυση τα μεγάλα εσωτερικά της ελλείμματα, την απίστευτη ύφεση, την ανυπαρξία πρωτογενούς παραγωγικού τομέα και την απουσία οποιασδήποτε αναπτυξιακής προοπτικής. Η ελληνική κοινωνία έχει γονατίσει. Δεν αντέχει άλλη λιτότητα, άλλα μέτρα. Όμως είναι προφανές ότι νέα εισπρακτικά μέτρα έρχονται και πάλι από τις εύκολες πηγές: τον μισθό και την σύνταξη.

Άρα μακριά από όλους μας ο οποιοσδήποτε εφησυχασμός. Ας είμαστε όλοι σε εγρήγορση αγωνιστική.

Ερ:  Τα βλέμματα της κοινής γνώμης είναι στραμμένα στην Δημοκρατική Αριστερά. Τουλάχιστον αυτό επιβεβαιώνουν οι δημοσκοπήσεις. Ως κόμμα είστε έτοιμοι για την ανάληψη κυβερνητικών ευθυνών εφόσον δεν υπάρξει αυτοδυναμία στις εθνικές εκλογές?

Απ: Καταρχάς ένα σχόλιο για τις δημοσκοπήσεις. Σήμερα έχουν αυτά τα ευρήματα, αύριο και με δεδομένη τη ρευστότητα των πολιτικών εξελίξεων μπορεί να έχουν άλλα. Αν η κάλπη δώσει στη ΔΗΜΑΡ τη δυνατότητα να έχει παρεμβατικό ρόλο, αυτό το ρόλο θα τον ασκήσουμε. Εξαρχής έχουμε δηλώσει ότι δεν είμαστε αδιάφοροι για το περιεχόμενο της διακυβέρνησης της χώρας. Δεν είμαστε η κλειστοφοβική Αριστερά που καταθέτει την παρουσία της και μαζί την περιχαράκωσή της. Θέλουμε να επηρεάζουμε το μέγεθος της κυβερνητικής εξουσίας. Η Αριστερά οφείλει να διεκδικεί την πολιτική παρουσία της προς όφελος της κοινωνίας και της χώρας.

Προϋπόθεση, βεβαίως, για οποιαδήποτε συνεργασία και πολύ περισσότερο για συμμετοχή σε κυβερνητικό σχήμα είναι η προγραμματική συμφωνία και τα φερέγγυα πρόσωπα. Από την εμπιστοσύνη που θα μας δώσει ο λαός θα εξαρτηθεί και ο βαθμός παρέμβασής μας στη διαχείριση των κοινών.

Ερ: Εξετάζετε το ενδεχόμενο προεκλογικής συνεργασίας - με κοινό σημείο αναφοράς τον αντιμνημονιακό αγώνα- με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ?

Απ: Όχι. Η ΔΗΜΑΡ ασκεί πολιτική με θετικές προσεγγίσεις και συμφωνίες και όχι στη βάση της γνωστής αντίθεσής μας στο μνημόνιο ή σε κάποιο άλλο «αντί». Οι διαφωνίες μας με το ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι στρατηγικής σημασίας και σχετίζονται με τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας, με τη στάση μας απέναντι στις αναγκαίες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, ακόμα και με τον πολιτικό πολιτισμό και την κουλτούρα διαλόγου. Πως θα μπορούσαμε π.χ. να υπάρξουμε ως ενιαίο εκλογικό σχήμα, και τι θα λέγαμε στους Έλληνες πολίτες για τον γενικό προσανατολισμό της χώρας, όταν η ΔΗΜΑΡ υποστηρίζει ότι η Ελλάδα εκτός Ευρώπης, ευρωζώνης και ευρώ οδηγείται στην καταστροφή ενώ από άλλες δυνάμεις της Αριστεράς η παραμονή στην Ευρώπη ισοδυναμεί με κόλαση;

Είναι δυνατόν να κοροϊδεύουμε τον κόσμο;

Ερ: Υπάρχει περίπτωση να δούμε στα ψηφοδέλτια της ΔΗΜΑΡ και άλλους διαγραφέντες βουλευτές από το χώρο του ΠΑΣΟΚ?

Απ: Η ονοματολογία που αναπτύσσεται το τελευταίο διάστημα δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα και θυμίζει τις καφενειακές συζητήσεις που γίνονται κάθε καλοκαίρι για τις μετεγγραφές στο ποδόσφαιρο. Θέλω να είμαι απολύτως σαφής και να ξεκαθαρίσω ότι δεν υπάρχει συνεννόηση ή συμφωνία με κανέναν εν ενεργεία βουλευτή. Άλλωστε όλοι μολονότι ανεξάρτητοι παραμένουν μέλη του ΠΑΣΟΚ. Η ΔΗΜΑΡ έχει ανοιχτές τις πόρτες της σε κάθε πολίτη που αναζητά μια νέα ελπίδα, μια νέα προοπτική. Δεν θα γίνει όμως χώρος γρήγορης και ευκαιριακής μετακόμισης οποιουδήποτε πολιτικού στελέχους.