Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Επιστολή του Δημάρχου Δράμας Κυριάκου Χαρακίδη για την πρωτοβουλία του Δήμου Δράμας σε θέματα εθελοντισμού


Δράμα  23-02-2012
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Επιστολή του Δημάρχου Δράμας Κυριάκου Χαρακίδη
για την πρωτοβουλία του Δήμου Δράμας
σε θέματα εθελοντισμού
Αγαπητοί συνδημότες,

Ο Δήμος Δράμας αναλαμβάνει την πρωτοβουλία  να προωθήσει την ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα που αφορούν τον εθελοντισμό και να διεγείρει τα αντανακλαστικά των εθελοντών (ατομικά ή μέσω οργανώσεων). Έτσι θα επιτύχουμε την αλληλεγγύη, την ανθρωπιά και τη συνοχή που όλοι οραματιζόμαστε και αξίζουμε, κυρίως όμως θα δώσουμε τη δυνατότητα να γίνει ο καθένας μας χρήσιμος σε ό,τι τον ενδιαφέρει και με ευχαρίστηση ασχολείται.

Ο εθελοντισμός είναι μια πράξη προσφοράς και απολαβής ταυτόχρονα. Προσφορά γιατί αφιερώνεται ελεύθερος χρόνος, είτε στην φροντίδα συνανθρώπων που έχουν ανάγκη, είτε στην προστασία του περιβάλλοντος, είτε στην πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου. Απολαβή γιατί αποκτώνται εμπειρίες και δεξιότητες, καθώς και διαφορετική προσέγγιση και κατανόηση για τη σοβαρότητα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν άνθρωποι  που ζουν στον ίδιο κόσμο με εμάς. Είναι κατά κάποιο τρόπο το  παράθυρο μέσα από το οποίο μπορεί κάποιος να παρατηρήσει και να βιώσει τους διαφορετικούς κόσμους που συνθέτουν την πραγματικότητα.

Ο εθελοντισμός είναι ένα θέμα που μας αγγίζει όλους, ανεξαρτήτως κοινωνικής τάξης και επαγγελματικής ιδιότητας. Ενδυναμώνει την κοινωνική αλληλεγγύη, ενισχύει την ενεργό συμμετοχή και τη συνύπαρξη, προσδίδοντας νέο περιεχόμενο στη ζωή μας. Συνδυάζει «τον έρωτα του ερασιτέχνη, τη συνέπεια του επαγγελματία, την πειθαρχία του στρατιώτη και την ανιδιοτέλεια του ανώτερου ανθρώπου».

Ο εθελοντισμός, πέρα από όλα αυτά, για να έχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και να επιτύχει τους στόχους που θέτει, απαιτεί οργάνωση και συνέπεια από τους συμμετέχοντες. Στο πνεύμα  αυτό ο Δήμος Δράμας αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να απευθυνθεί προς όλους όσους έχουν καταρχήν μια θετική στάση, για να οργανώσει εθελοντικές ομάδες στους τομείς κοινωνική αλληλεγγύη – περιβάλλον – πολιτισμός.
H πρόσκληση αυτή απευθύνεται σε όλους τους Δημότες Δράμας αλλά και σε οργανωμένες ομάδες (εκπαιδευτικοί οργανισμοί, αθλητικοί και πολιτιστικοί σύλλογοι, σωματεία, οργανώσεις).

Μ’ αυτή, λοιπόν, την επιστολή σας καλούμε να δηλώσετε τη διάθεσή σας για προσφορά στους παραπάνω τομείς. Περιμένουμε συμπληρωμένη την αίτηση που σας στέλνουμε συνοδευτικά με την επιστολή αυτή.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η οργάνωση των ομάδων και των δράσεων, που θα ξεκινήσει με μια μεγάλη γιορτή στις 19 Φεβρουαρίου 2012, ημέρα κατά την οποία θα τιμηθούν οι εθελοντές της Ονειρούπολης 2011.

Η πρόσκληση αυτή θα είναι διαρκώς ανοιχτή, αλλά με βάση τις δηλώσεις που θα παραληφθούν από τις υπηρεσίες του Δήμου μέχρι τις 29/02/2012 θα οργανωθούν οι πρώτες δράσεις  εθελοντισμού που έχουμε σχεδιάσει. 

Στην ιστοσελίδα του Δήμου Δράμας www.dimos-dramas.gr υπάρχει η αίτηση σε ηλεκτρονική μορφή και πληροφορίες για τις εθελοντικές πρωτοβουλίες του Δήμου Δράμας.

Στοιχεία επικοινωνίας: 2521350725, 2521350624 FAX 2521020000 και ηλεκτρονική δ/νση: ethelontismos@dimosdramas.gr.



Με εκτίμηση,
Ο Δήμαρχος Δράμας

Κυριάκος Χαρακίδης


                  
ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ