Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Πιστοποιητικά νομιμοφροσύνης κύριε Τσίπρα; Θόδωρος Μαργαρίτης,


Πιστοποιητικά νομιμοφροσύνης κύριε Τσίπρα;
Θόδωρος Μαργαρίτης, www.aixmi.gr, 22/02/2012

Πραγματική έκπληξη! Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε δηλώσεις του σχετικά με τη σύνοδο του Eurogroup δήλωσε ότι «αυτοί που μας κυβερνούν δεν είναι τόσο Έλληνες». Πρόκειται για απίστευτη φρασεολογία κομματικής αντιπαράθεσης, η οποία μας γυρίζει σε γκρίζες σελίδες της ελληνικής πολιτικής ιστορίας.

Εξηγούμαι. Οι ευθύνες των κυβερνώντων για μέτρα άδικα και αντικοινωνικά είναι απολύτως προφανείς. Τα προβλήματα διαφθοράς και κακοδιαχείρισης είναι επίσης υπαρκτά. Υπάρχει πλούσιο ελληνικό λεξιλόγιο για να ασκηθεί αντιπολίτευση και, μάλιστα, σκληρή. Η επίκληση της «ελληνικότητας», όμως παραπέμπει στα αλήστου μνήμης πιστοποιητικά εθνικοφροσύνης τα οποία κατασκεύασε η μετεμφυλιακή Δεξιά για τη δική της κομματική αντιπαράθεση με την Κομμουνιστική Αριστερά και τους συνοδοιπόρους της.

Η χώρα είναι τραυματισμένη από τέτοιες δραματικές συγκρούσεις. Γι αυτό και οι αριστεροί είμαστε αποφασιστικά απέναντι σε ρητορικές τύπου: « Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες» που προβάλλει η Χρυσή Αυγή. Επομένως, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ όφειλε να είναι πολύ πιο προσεκτικός. Φοβάμαι ότι η προσήλωση που θέτει το στενό κομματικό συμφέρον πάνω από τις ανάγκες της χώρας τον οδηγεί σε επικοινωνιακές επιλογές με στόχο και τα θολά νερά των ψήφων της αντιμνημονιακής λαϊκής Δεξιάς. Αυτής, δηλαδή, που αρέσκεται σε κορώνες «πατριωτισμού» και «ελληνικότητας».

Όμως, η Αριστερά οφείλει να είναι πάνω από τέτοιες τακτικές. Οφείλει να πολιτεύεται με συναίσθηση ευρύτερης ευθύνης χωρίς τα συμφραζόμενα και τα σύμβολα του λαϊκισμού. Χωρίς να διχάζει το λαό. Ιδιαίτερα, μάλιστα, όταν έχει υποστεί – με ανθρώπινες θυσίες στις γραμμές της – τις αντίστοιχες επιθέσεις από τους πολιτικούς της αντιπάλους.

Η Αριστερά έχει την πείρα και τη σοβαρότητα να συγκρούεται με τους ιδεολογικούς και πολιτικούς της εχθρούς με πραγματικά επιχειρήματα και μαχητικές ιδέες.

Δυστυχώς, το ολίσθημα του Αλέξη Τσίπρα είναι ένα ακόμα επεισόδιο στη κακοδαιμονία του πολιτικού συστήματος. Το άγχος της ατάκας και η ρητορική του λαϊκισμού οδήγησαν τη χώρα σε αυτό το προβληματικό επίπεδο πολιτικής ζωής. Είναι καιρός να το αλλάξουμε!