Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

ΜΙΑ ΓΕΝΙΑ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ


ΜΙΑ ΓΕΝΙΑ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ

            Έφυγε τελικά προχθές από κοντά μας και ο σ. Κώστας Λιθοξόπουλος, ο μπάρμπα Κώστας, όπως εγώ τον αποκαλούσα. Έφυγε πλήρης ημερών και αφού έζησε μια πολυτάραχη ζωή, γιομάτη οδύνες, όπως λέει και στο βιβλίο του, με συνεχείς αγώνες για δημοκρατία, ελευθερία και σοσιαλισμό. Μια ζωή που παρά τις απέραντες δυσκολίες ήταν τελικά όμορφη και άξιζε τον κόπο, γιατί γέμιζε από το ενδιαφέρον για τα παιδιά, τον άνθρωπο την κοινωνία, την πατρίδα. Πριν από λίγο καιρό έφευγε από την αγαπημένη του Δράμα για την Αυστρία, όπου έζησε για χρόνια, την αγαπούσε και ήξερε ότι εκεί θα τελειώσει και η ζωή του. Τον επισκεφθήκαμε για να τον αποχαιρετήσουμε. Δεν θέλω στεφάνια και λουλούδια, μας προϊδέασε, στείλτε αν θέλετε, κάτι στο «ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ».
            Μας ορμήνευε ακόμη και τότε να μη απογοητευόμαστε. Να συνεχίσουμε τον ωραίο αγώνα μας, που έχει νίκες και ήττες, πίκρες και χαρές. Δεν μπορεί η ζωή παρά τα πισωγυρίσματα θα θριαμβεύσει στο τέλος. Το όραμά μας δεν μπορεί παρά να είναι ελεύθεροι άνθρωποι, σε μία κοινωνία δίχως εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, σε μια σοσιαλιστική κοινωνία, όπου οι άνθρωποι θα έχουν εξασφαλίσει τα βασικά αγαθά.  Δουλειά, φαγητό, σπίτι, περίθαλψη, παιδεία. Επέμενε πάντα να τονίζει: Μη ξεχνάτε και μη υποτιμάτε την Εθνική Αντίσταση και τη συμβολή της !!!
            Συνδέθηκα μαζί του για πολλά χρόνια, καθώς ως Γραμματέας της οργάνωσης Δράμας παλιότερα του ΣΥΝ και τα τελευταία της Δημοκρατικής Αριστεράς συμπορευτήκαμε και συνεργαστήκαμε στενά για την προώθηση των ιδεών της Ανανεωτικής Αριστεράς, στην οποία εντάχθηκε και πρόσφερε ότι περισσότερο μπορούσε.
            Σύντροφε Κώστα θα σε θυμόμαστε πάντα. Θα θυμούνται οι Δραμινοί ότι χάρη στη δική σου πρωτοβουλία και επιμονή στήθηκαν στο Δημοτικό Κήπο της πόλης μας, τα μαρμάρινα έργα για το Πολυτεχνείο και την Εθνική Αντίσταση, για να μας θυμίζουν τις κορυφαίες στιγμές του Λαού μας.
            Ειδικά σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς θα θυμόμαστε ότι η δική σας γενιά υπήρξε αδούλωτη και αδάμαστη, ότι κράτησε το φρόνημα του Λαού μας όρθιο και τη Χώρα ένδοξη. Τιμή και δόξα στη γενιά σας !!!
                                                                        Παναγιώτης Χατζηγεωργίου
                                                           














           
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΔΡΑΜΑΣ


ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ σ.ΚΩΣΤΑ ΛΙΘΟΞΟΠΟΥΛΟΥ


Σύντροφε Κώστα,
Έλλειπες προχθές από το χορό της Δημοκρατικής Αριστεράς Δράμας στο Νησάκι. Γνωρίζαμε ότι ήθελες πολύ να είσαι κι εσύ εκεί, να γλεντήσεις μαζί μας και με τον σ.Φώτη, έστω για τελευταία φορά. Την επομένη με οδύνη πληροφορηθήκαμε ότι άφησες την τελευταία σου πνοή στην Αυστρία.
            Παρηγοριά μας ότι έφυγες από κοντά μας πλήρης ημερών, έχοντας ζήσει μια ζωή γεμάτη αγώνες, νίκες και ήττες, ενθουσιασμούς και απογοητεύσεις. Εθνική Αντίσταση, Αντιδικτατορικός Αγώνας, Αποκατάσταση Δημοκρατίας, καθημερινοί αγώνες μέχρι το τέλος της πολυτάραχης ζωής σου. Για τον Άνθρωπο, την Κοινωνία, τη Ζωή.
            Με το ασίγαστο πάθος του φλογερού κομμουνιστή και με ακράδαντη πίστη πως το όραμα της Ανανεωτικής Αριστεράς για Σοσιαλισμό με Δημοκρατία και Ελευθερία αποτελεί την ελπίδα της Ανθρωπότητας.
            Σύντροφε Κώστα,
Τα λόγια σου, τα έργα σου, το βιβλίο σου «Δρόμοι της οδύνης», θα μας συντροφεύουν στη ζωή μας. Θα μείνεις στη θύμησή μας για πάντα ως εκπρόσωπος μιας ηρωικής γενιάς που δεν έσκυψε το κεφάλι σε κατακτητές και τυράννους, παρέμεινε αδούλωτη και δόξασε τη Χώρα και το Λαό μας.

Υ.Γ.
Η Οργάνωση Δράμας της Δημοκρατικής Αριστεράς στη μνήμη του συντρόφου μας Κώστα Λιθοξόπουλου θα στείλει ένα συμβολικό ποσό στο «Χαμόγελο του Παιδιού», όπως ο ίδιος επιθυμούσε.

08 Φεβρουαρίου 2012
Το γραφείο τύπου της Δημοκρατικής Αριστεράς Δράμας