Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

«Η ΔΗΜΑΡ δεν είναι κολυμβήθρα του Σιλωάμ»


«Η ΔΗΜΑΡ δεν είναι κολυμβήθρα του Σιλωάμ»

«Θέλουμε ένα ανοιχτό κόμμα» δηλώνουν κορυφαία στελέχη της Δημοκρατικής Αριστεράς μπροστά στη συνεχή εισροή στελεχών

ΡΕΠΟΡΤΑΖ Βούλα Κεχαγιά

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Σάββατο 04 Φεβρουαρίου 2012
Μία από τις ερωτήσεις που δέχεται παγίως και σχεδόν μονότονα τους τελευταίους μήνες ο Φώτης Κουβέλης σχετίζεται με τον τρόπο με τον οποίο το κόμμα του διαχειρίζεται τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων. «Μας ενθαρρύνουν, μας ικανοποιούν αλλά δεν μας εφησυχάζουν» απαντά το ίδιο σταθερά ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, αντιλαμβανόμενος την πίεση που προκαλεί στα στελέχη του η δημοσκοπική άνοδος κυρίως προς την κατεύθυνση της διατήρησης των υψηλών ποσοστών.
Είναι γεγονός ότι οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις που στις περισσότερες περιπτώσεις τροφοδοτούν με διψήφια νούμερα τη ΔΗΜΑΡ έχουν προκαλέσει κύμα συγκρατημένης ευφορίας στον χώρο και παράλληλα κλίμα μεγάλης αγωνίας για το πώς το κόμμα θα καταφέρει να συγκρατήσει κοντά του μεγάλο τμήμα των ψηφοφόρων που σήμερα δηλώνουν πως θα το ενισχύσουν με την ψήφο τους.
Στις αναλύσεις που κάνουν τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ στον λεγόμενο «πρωινό καφέ» της Αγίου Κωνσταντίνου εκτιμούν ότι η δημοσκοπική άνθηση του κόμματος δεν είναι ούτε συγκυριακή ούτε προϊόν της διαλυτικής κατάστασης που επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ. Αλλωστε, σύμφωνα με αρκετούς δημοσκόπους, στη Δημοκρατική Αριστερά καταλήγει μόνο το 10% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, την ώρα που αποσπά το 15% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και ένα ποσοστό της τάξης του 5% από τη Νέα Δημοκρατία.

Αυξηση επιρροής. Επομένως, όπως επισημαίνει σε συνομιλητές του ο Φώτης Κουβέλης, υπάρχει τρόπος η ΔΗΜΑΡ όχι μόνο να διατηρήσει αλλά και να αυξήσει την επιρροή της στην κοινωνία. Για τα στελέχη του κόμματος η άνοδος της αποδοχής του δεν ήταν καθόλου τυχαία. Την αποδίδουν μάλιστα σε τρεις παράγοντες: στο γεγονός ότι το κόμμα δεν ταλαιπωρείται με θέματα ηθικής των στελεχών του και στο πλεονέκτημα ότι ο αρχηγός της ΔΗΜΑΡ έχει μια αψεγάδιαστη πολιτική διαδρομή.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο κόσμος αντέδρασε θετικά όταν ο κ. Κουβέλης ανακοίνωσε ότι οι 4 βουλευτές του χώρου επιστρέφουν τα χρήματα από τη συμμετοχή τους στις κοινοβουλευτικές επιτροπές, επιλέγοντας παράλληλα να μην κάνει χρήση του οχήματος που παραχωρεί η Βουλή στους βουλευτές.
Σημαντικό ρόλο λένε στην Αγίου Κωνσταντίνου έπαιξε και η εξαγγελία από το βήμα της ΔΕΘ της πρωτοβουλίας ανασυγκρότησης του δημοκρατικού σοσιαλιστικού χώρου σε μια προσπάθεια - όπως επισημαίνουν κορυφαία στελέχη του κόμματος - «να χτίσουμε τη δικιά μας πολυκατοικία στον χώρο της Κεντροαριστεράς».
Παράλληλα, η αντιμνημονιακή γραμμή του κόμματος δεν εγκλωβίστηκε σε μια στείρα αντιπολιτευτική αντιπαράθεση αλλά διατυπώθηκαν εναλλακτικές προτάσεις για την έξοδο από την κρίση με επιμονή στη ζώνη του ευρώ. Υπήρξαν βεβαίως και κάποιες επιλογές που διατάραξαν την εσωκομματική γαλήνη, όπως για παράδειγμα η απόφαση να μην ψηφίσει η ΔΗΜΑΡ το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τα πανεπιστήμια αλλά και η άρνησή του στην ψηφοφορία για τη συγκρότηση της κυβέρνησης Παπαδήμου.
Την ίδια ώρα, η Δημοκρατική Αριστερά, αν και απέρριψε όλες τις επιθέσεις φιλίας του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα, επέδειξε έντονη κινητικότητα στον διάλογο με άλλες δυνάμεις, με αποτέλεσμα προσφάτως να ανακοινώσει τη συνεργασία με τους Ελεύθερους Πολίτες του Βασίλη Οικονόμου και την επόμενη εβδομάδα να δρομολογεί την επισημοποίηση της συνεργασίας με τη Μεταρρυθμιστική Αριστερά που εκφράζουν οι Νίκος Μπίστης, Παναγιώτης Παναγιώτου, Σωτήρης Βαλντέν, Γιάννης Μεϊμάρογλου. Συγχρόνως θα δοθεί στη δημοσιότητα κείμενο με υπογραφές στήριξης.

Προσεγγίσεις. Τον χώρο της ΔΗΜΑΡ έχουν προσεγγίσει και προσωπικότητες από τον καλλιτεχνικό χώρο και τον χώρο της διανόησης, όπως οι Βασίλης Βασιλικός, Γιάννης Μπέζος, Γιώργος Κυρίτσης, Γιώργος Αρμένης και Κοραλία Καράντη. «Δεν θα γίνουμε κολυμβήθρα του Σιλωάμ, αλλά θα αγωνιστούμε να είμαστε ένα ανοιχτό κόμμα» επισημαίνουν κορυφαία στελέχη του κόμματος σχολιάζοντας τη συνεχή εισροή στελεχών στον χώρο.
Για την κρίση στο ΠΑΣΟΚ πιστεύουν ότι είναι βαθιά δομική και πως ακόμη και το πρόσφατο γεγονός της συμπόρευσης Βενιζέλου - Λοβέρδου δεν διατύπωσε ένα διαφορετικό «διά ταύτα» για τη μελλοντική πορεία της δημοκρατικής παράταξης.Ως εκ τούτου, ρίχνουν το βάρος τους στα οργανωτικά και την επικοινωνία. Στον πρώτο τομέα έχουν αναλάβει δράση ο γραμματέας του κόμματος Σπύρος Λυκούδης, ο υπεύθυνος οργανωτικού Στέφανος Μπαγιώργος, ο γραμματέας Θεσσαλονίκης Σάκης Παπαθεοδώρου, ο γραμματέας Πάτρας Τάκης Παπαθεοδώρου, ο γραμματέας Πειραιά Στ. Κασαπίδης, στην Α' Αθήνας η Δώρα Καλλιπολίτη και στη Β' Αθήνας ο Θράσος Φωτεινός.
Η ευθύνη της επικοινωνίας ανήκει στους Θόδωρο Μαργαρίτη, Ανδρέα Παπαδόπουλο και Γιάννη Κακουλίδη.
Δημοσκόποι και πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η εκλογική τύχη της Δημοκρατικής Αριστεράς θα εξαρτηθεί και από την ατζέντα των εκλογών - όποτε αυτές γίνουν - και από το ποσοστό ανασύνταξης των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ.