Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

κοινωνική πολιτική από τον Δήμο ΤΩΡΑ!!!!!!!!


Το ξαναδημοσιεύω μετα απο πολλουσ μηνεσ καθως απο οτι φαινεται παραπεσε σε καποιο συρταρι ή ισως ηταν πολυ προωρο . Σημερα ομως που η κριση εχει ενταθει τουλαχιστον το μεροσ που αναφέρεται σε ενα διχτυ κοινωνικησ προστασιασ νομιζω οτι  επρεπε να εφαρμοστει χθεσ.


ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ, 6 ΜΑΪ́ΟΥ 20

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΙΕΡΑΡΧΗΣΗ ΔΡΑΣΕΩΝ ΔΕΚΠΟΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΕΤΙΑ 2011-2012



Στο πλαίσιο της συμμετοχής μου στο Δ.Σ. της ΔΕΚΠΟΤΑ Δράμας μου ζητήθηκε να καταθέσω τις προτάσεις μου για τον προγραμματισμό δράσεων της ΔΕΚΠΟΤΑ για τη διετία 2011-2012. Επειδή πιστεύω πως οι διαδικασίες αυτές πρέπει να είναι ανοιχτές και οι προτάσεις του κάθε μέλους να τίθενται σε δημόσια διαβούλευση καταθέτω μερικές προτάσεις τόσο στον πρόεδρο και αντιπρόεδρο της ΔΕΚΠΟΤΑ όσο και στους πολίτες της Δράμας ώστε αυτές να εμπλουτιστούν, να βελτιωθούν ή να αλλάξουν. Οι προτάσεις αυτές προέκυψαν μετά από συζήτηση τόσο με μέλη της Δημοκρατικής Αριστεράς Δράμας όσο και με πολίτες που ασχολούνται ενεργά με ζητήματα πολιτιστικά. Επειδή την επόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει το Δ.Σ. θα παρακαλούσα όποιον έχει τη διάθεση να σχολιάσει αυτές τις προτάσεις και να καταθέσει τις δικές του απόψεις. Ευχαριστώ εκ των προτέρων  για τη συμμετοχή σας στη συζήτηση αυτή. Χρήστος Χατζηγεωργίου 

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΙΕΡΑΡΧΗΣΗ ΔΡΑΣΕΩΝ ΔΕΚΠΟΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΕΤΙΑ 
                                         2011-2012

-                     1)       ΤΟΠΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ: Να συνεχιστεί η προσπάθεια καταγραφής της τοπικής ιστορίας μέσω των επιστημονικών συνεδρίων και της συγγραφής βιβλίων τοπικής ιστορίας για όλα τα διαμερίσματα του Δήμου. (υπάρχουν ήδη έτοιμα βιβλία που αναμένουν  έγκριση για την έκδοσή τους π.χ. πρακτικά επιστημονικού συνεδρίου 2007, Χρυσόστομος).
-                      Να ξεκινήσει η συγγραφή της ιστορίας της Δράμας βασιζόμενη στις ανακοινώσεις των 5 επιστημονικών συναντήσεων για την ιστορία και τον πολιτισμό που έχουν πραγματοποιηθεί στη Δράμα από το 1989 μέχρι το 2006.
-                     Να διοργανώνονται θεματικά συνέδρια για την ιστορία και τον πολιτισμό της Δράμας για να ερευνηθεί και μελετηθεί κατά τις ιστορικές περιόδους που νομίζουμε ότι πρέπει ν’ ασχοληθούμε περισσότερο. Δηλαδή η Βυζαντινή, η Νεότερη (Τουρκοκρατία), η Αρχιτεκτονική της πόλης κ.λ.π.

2)ΘΕΑΤΡΟ: Να δοθεί  κατάλληλη αίθουσα στις θεατρικές ομάδες που δραστηριοποιούνται στον Δήμο για να κάνουν τις πρόβες των έργων που δουλεύουν. Ενδεικτικά προτείνονται: η αίθουσα του παλιού δημοτικού συμβουλίου, το κτίριο ΜΕΛΙΝΑ στην Αγ. Βαρβάρα (το καλοκαίρι που δεν γίνονται πρόβες να λειτουργεί ως εκθεσιακός χώρος) ή το ισόγειο της Βιβλιοθήκης. Επίσης να τους παραχωρηθεί χώρος αποθήκευσης και δημιουργίας σκηνικών. (Ακόμη να γίνει διαγωνισμός μελέτης για πέτρινο Θέατρο στο νταμάρι του Κορύλοβου αφού γίνει αίτηση στο Υπ. Πολιτισμού για να χρηματοδοτήσει την κατασκευή του). Ο Δήμος να αιτηθεί συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας ώστε να λειτουργεί ως ΔΗΠΕΘΕ  Καβάλας-Δράμας και τα έργα του να παρουσιάζονται και στη Δράμα. Η αίθουσα της βιβλιοθήκης να λειτουργεί ως μικρή θεατρική σκηνή με τις κατάλληλες παρεμβάσεις.
3)    ΝΕΟΛΑΙΑ:Η δημιουργία πολυχώρου Νεολαίας  θα πρέπει εξ αρχής να είναι στις προτεραιότητες της ΔΕΚΠΟΤΑ . Το Κέντρο Νεότητας του Δήμου μπορεί να αποτελέσει τον πυρήνα δημιουργίας ενός πιο μαζικού και πιο νεανικού πολυχώρου Νεολαίας που θα λειτουργήσει αρχικά στο κτίριο της παλιάς ασφάλειας  και μακροπρόθεσμα στο καπνομάγαζο της Περδίκα. Στις δράσεις του θα μπορούν να συμμετέχουν μ΄ένα συμβολικό τίμημα μαθητές και μαθήτριες (οι μεγαλύτεροι με τίμημα πιο ανεβασμένο) και τα αντικείμενα δράσεις να εμπλουτιστούν με θεατρικό παιχνίδι, προβολές, αίθουσα υπολογιστών….μουσικοκινητική κ.λ.π. Στο χώρο αυτό να υπάρχει χώρος συνάντησης –συζήτησης όπου οι νέοι θα ακούσουν τη μουσική της επιλογής τους , θα πιουν τον καφέ τους …( θα μπορούσε να είναι αυτοδιαχειριζόμενος) ενώ θα μπορούσε να εξεταστεί η έκδοση νεανικού εντύπου από την ΔΕΚΠΟΤΑ).
4)    ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: Η ΔΕΚΠΟΤΑ σε συνεργασία με (υπεύθυνους περιβαλλοντικής , πολιτιστικών, αγωγής υγείας πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ΚΠΕ Φιλίππων και Παρανεστίου) την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση να επεξεργαστεί προγράμματα Εκπαίδευσης που θα έχουν σχέση με τον πολιτισμό, την ιστορία και το περιβάλλον του δήμου Δράμας. Τα προγράμματα αυτά να τυπωθούν και να μοιραστούν σε όλα τα σχολεία ως προτεινόμενα για εφαρμογή. Ταυτόχρονα η ΔΕΚΠΟΤΑ να αναλάβει την ενημέρωση των εκπαιδευτικών μέσω σεμιναρίων που θα διοργανώσει η ίδια σε συνεργασία με την Εκπαίδευση και το Αρχαιολογικό Μουσείο για την τοπική ιστορία και τα αρχαιολογικά μνημεία και πολιτιστικά δρώμενα του δήμου Δράμας και της ευρύτερης περιοχής. Η συνεργασία με διάφορους πολίτες της Δράμας που παρουσίασαν συγγραφικό και ερευνητικό έργο να προσλάβει μόνιμο χαρακτήρα. Επίσης το Κέντρο Ενημέρωσης στην Αγ. Βαρβάρα  στα σχολεία που υποδέχεται να εκτελεί πρόγραμμα γνωριμίας με την πόλη της Δράμας (Αγ.Σοφία, Ταξιάρχες, τείχη, καπνομάγαζα, παλιά πόλη, υδρόμυλοι)..Σημαντικό εκπαιδευτικό και τουριστικό πόλο θα μπορούσε να παίξει και η δημιουργία βοτανικού κήπου είτε στο νταμάρι του Αίμου (πρόταση Οικολογικής) είτε στο χώρο που βρισκόταν το παλιό δάσος των Κουδουνίων (πρόταση υποψήφιων Πόλης και Ζωής Κουδουνίων).

5)    ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ: Στο τέλος του δωδεκαημέρου και μετά τη λήξη της Ονειρούπολης  ή μέσα στο πλαίσιο της Ονειρούπολης προτείνω τη διοργάνωση μιας νέας πολιτιστικής εκδήλωσης που θα αναδείξει τα τοπικά δρώμενα αυτής της περιόδου, τον πλούτο της μουσικής μας παράδοσης και θα λειτουργεί ως πόλος έλξης επισκεπτών στην πόλη μας. Η πρόταση είναι η εξής : Από διαφορετικά σημεία της πόλης να ξεκινούν με τη συμμετοχή πολιτών από κάθε γειτονιά οι πολιτιστικοί σύλλογοι που θα παρουσιάζουν το δρώμενο (Πετρούσα, Μοναστηράκι, Βώλακας, Μαυρολεύκη, Καλή Βρύση, Καλλίφυτο, Νικήσιαννη….) με τη συνοδεία μουσικών σχημάτων και πολυμελών ομάδων μεταμφιεσμένων ανάλογα με το δρώμενο. Όλες αυτές οι ομάδες να συγκλίνουν στον χώρο του αναμορφωμένου ρέματος Καλλιφύτου ή στην πλατεία Ελευθερίας ή σε κεντρική οδό όπου και θα ακολουθεί γλέντι ανόλογο με αυτό της Καστοριάς (ραγκουτσάρια).
6)    ΜΟΥΣΙΚΗ: Ο δήμος να στηρίξει και να αναδείξει το Φεστιβάλ νεανικών σχημάτων στον Καλό Αγρό αλλά και να βρεθεί κατάλληλος χώρος κλειστός που θα λειτουργεί ως μουσική σκηνή για να μπορούν να εκφράζονται τα πολλά νεανικά μουσικά σχήματα που έχουν προκύψει με τη λειτουργία του Ωδείου και του Μουσικού σχολείου π.χ. ισόγειο βιβλιοθήκης ή σταθμός τραίνων.
7)    ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ-ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ: Στα πλαίσια της ανάδειξης της παλιάς πόλης να δοθεί προτεραιότητα στην ανάπλαση της πλατείας της Αγ. Σοφίας και των έργων ανάδειξης των τειχών και να ζητηθεί η συνεργασία της αρχαιολογικής υπηρεσίας για μεγαλύτερη ανάδειξη στοιχείων της παλιάς πόλης.. Η ύπαρξη των κτιρίων της ΔΕΚΠΟΤΑ μέσα στον χώρο της Αγ. Βαρβάρας προκαλεί και ίσως αγανακτεί για τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και την αισθητική που επιλέχθηκε. Είναι καιρός τα κτίρια αυτά με μικρές ίσως παρεμβάσεις να αλλάξουν αισθητική και να δέσουν με τον υπόλοιπο περιβάλλοντα χώρο (ξύλο, παλιά πόλη , υδρόμυλοι…) ενώ επιβεβλημένη πρέπει να θεωρείται και η ανάπλαση δεκάδων παιδικών χαρών και πλατειών που έχουν αφεθεί στην τύχη τους.
8)    ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ: Οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις πολλές φορές μένουν αναξιοποίητες, εγκαταλειμμένες ή κλειδωμένες . Ο δήμαρχος με έγγραφό του προς όλα τα σχολεία να ζητήσει να μένουν ανοιχτές οι σχολικές αυλές μετά τη λήξη των μαθημάτων για ελεύθερη χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων και των παιδικών χαρών όπου υπάρχουν. Όπου κρίνεται απαραίτητο ο Δήμος να αναλάβει και τον φωτισμό αυτών των χώρων με παράλληλη εποπτεία της Δημ. Αρχής. Επίσης να καταγραφούν όλα τα οικόπεδα που ανήκουν στο δήμο ή σε δημόσιους φορείς και να αξιοποιηθούν ως αλάνες για παιχνίδι , άθληση και ψυχαγωγία μετά από τις απαραίτητες παρεμβάσεις του δήμου αλά και εθελοντών της γειτονιάς που θα αναλάβουν τη φροντίδα και την επίβλεψη των χώρων.  Παιδικές χαρές και πλατείες που παρουσιάζουν εγκατάλειψη να αναμορφωθούν π.χ. πλατεία Νεολαίας στις εργ. Κατοικίες Αρκαδικού.
9)    ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ: Ο δήμος θα πρέπει να εξετάσει σοβαρά τη λειτουργία παιδικών κατασκηνώσεων καθώς υπάρχουν εγκαταστάσεις (Αλιστράτη, ΚΠΕ Παρανεστίου, ..) και τα παιδιά το διάστημα του καλοκαιριού θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν και να γνωρίσουν τη φύση. Εξάλλου υπάρχει από πέρσι πρόταση από την Κύπρο για τη λειτουργία κατασκήνωσης στη Δράμα που θα φιλοξενεί Κύπριους μαθητές.
10)                Τα σχολεία που έκλεισαν μετά τις συγχωνεύσεις βρίσκονται και σε διαμερίσματα του δήμου Δράμας. Τα διδακτήρια σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να αφεθούν στην τύχη τους. Αντίθετα να δοθούν για χρήση ως Αγρ. Ιατρεία, έδρες πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων.
11)                Να γίνουν ενέργειες για το κτήριο της οδού Περδίκα.
12)                Η εφημερίδα της ΔΕΚΠΟΤΑ να αποκτήσει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και να ξεφύγει από την λογική ενός προπαγανδιστικού εντύπου, ενώ η «δίοδος» να συνεχιστεί ως μια καλή προσπάθεια.
13)                ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ-ΔΙΚΤΥΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ:
  1)Λειτουργία λογαριασμού χρηματικής οικονομικής ενίσχυσης για κάλυψη εκτάκτων αναγκών διαβίωσης συμπολιτών μας.
2)Λειτουργία σε επίπεδο Δήμου Δράμας ανάλογων προγραμμάτων (π.χ.ACTIONAID) οικονομικών υιοθεσιών άπορων παιδιών.
3)Λειτουργία Κοινωνικού Παντοπωλείου για την πώληση σε μειωμένες τιμές ή και δωρεάν διανομή βασικών ειδών διατροφής, που θα προσφέρουν συνδημότες μας και επιχειρήσεις της Δράμας.
4)Λειτουργία Κοινωνικού Καταστήματος ρούχων & υποδημάτων, όπου θα μπορούν άποροι συνδημότες μας να προμηθευτούν σε μειωμένες τιμές ή και δωρεάν ρούχα και παπούτσια που θα προσφέρουν συμπολίτες μας και καταστηματάρχες της πόλης.
5)Λειτουργία Κέντρου Πρωτοβάθμιας Υγείας & περίθαλψης για άπορους.
6)Λειτουργία ξενώνα για αναξιοπαθούντες, όπου θα μπορούσε κάποιος προσωρινά να εξασφαλίσει τροφή και στέγη.
7)Λειτουργία σε συνεργασία με τα εστιατόρια – ταβέρνες του Δήμου Δράμας ενός δικτύου παροχής μερίδων φαγητού για όσους στερούνται ακόμη και το καθημερινό τους φαγητό.
8)Λειτουργία περιοδικών χαριστικών παζαριών, όπου θα μπορούσε ο καθένας να προσφέρει ότι «περιττό» διαθέτει, το οποίο όμως είναι ίσως πολύ χρήσιμο για άλλους συμπολίτες μας.
9) Λειτουργία εθελοντικών δικτύων επαγγελματιών για δωρεάν παροχή υπηρεσιών ή ειδών πρώτης ανάγκης (π.χ. ιατροί, δικηγόροι, λογιστές, πρατηριούχοι, κομμωτές κλπ) που θα προσέφεραν ανιδιοτελώς υπηρεσίες και αγαθά σε αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας.
10) Λειτουργία εθελοντικού δικτύου παροχής βοήθειας στο σπίτι για ηλικιωμένους – ανήμπορους συνδημότες μας. 
Χρήστος Χατζηγεωργίου
μέλος Δ.Σ. ΔΕΚΠΟΤΑ