Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Μαύρη παιδαγωγική

Ας μη γελιόμαστε μεταξύ μας η Ελλάδα από τη στιγμή που μπήκε στη διαδικασία του μνημονίου και της τρόικας είναι σε διαρκή έλεγχο και ουσιαστικά κάτω από επιτροπεία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ. Η πρόταση λοιπόν της Γερμανίας για μόνιμο επίτροπο δεν διαφέρει και πολύ από την κατάσταση που ήδη υπομένουμε εξευτελιστικά καθώς αυτό σημαίνει ότι οι εταίροι μας δεν αισθάνονται καμία αξιοπιστία στο πολιτικό σύστημα της Ελλάδας.
Ως οικονομική πρόταση λοιπόν θα μπορούσε να είναι πολύ έξυπνη αν αναφερόταν σε κάποιο δήμο ή εταιρεία, όταν όμως αφορά κυρίαρχο κράτος από άποψη διπλωματικής ή εξωτερικής πολιτικής αυτή η πρόταση είναι ηλίθια και ειδικά όταν προέρχεται από τη Γερμανία όπου επανέρχονται μνήμες και αντανακλαστικά δικαιολογημένα.
Τον έλεγχο σε μια δημοκρατία τον ασκεί η αντιπολίτευση και σε μια ένωση οι θεσμοί που υπάρχουν σε αυτή. Η προσπάθεια της Γερμανίας και των συντηρητικών κύκλων της Ε.Ε. να ασκήσουν μαύρη παιδαγωγική στους άτακτους μαθητές μας ξαναγυρνά σε εποχές αποικιοκρατίας.
Υποθέτουμε ότι τον άτακτο μαθητή τον νουθετείς, τον επιβραβεύεις για κάθε θετικό βήμα που κάνει, και δείχνεις αλληλέγγυος στο πρόβλημά του ασκώντας υποστηρικτική διδασκαλία, δίνοντάς του ευκαιρίες και τονίζοντάς του τα πλεονεκτήματά του έναντι των υπολοίπων.
Η Κυρία Μέρκελ όμως πιστή στην παιδαγωγική που διδάχτηκε στην Ανατολική Γερμανία της αυστηρής πειθαρχίας και της τιμωρίας επεκτείνει τις αρχές αυτές στις σχέσεις μεταξύ κρατών οδηγώντας τους Έλληνες στα οδοφράγματα και σε αντιγερμανικά αισθήματα που είχαν εκλείψει εδώ και πολλά χρόνια.
Ας θυμίσουμε στους φίλους μας γερμανούς ότι στον εικοστό αιώνα χρεωκόπησαν τρεις φορές και διεσώθησαν από την Αμερική αλλά και από τους Ευρωπαίους που δεν ζήτησαν τις πολεμικές αποζημιώσεις που δικαιούνταν.
Η ανάγνωση της ιστορίας της Ευρώπης ίσως θα ήταν το πρώτο καθήκον της γερμανίδας καγκελαρίου.
Όσο για τους δικούς μας πολιτικούς που κατάντησαν την Ελλάδα τελείως αναξιόπιστη ας τους στείλουμε στα τσακίδια......
Η ιδέα όμως να υπάρχει μια ανεξάρτητη αρχή ευρωπαϊκή ή εθνική που θα επιβλέπει την πορεία των προϋπολογισμών και την τήρηση των συμφωνιών εντός της Ε.Ε. , θα χτυπά το καμπανάκι και θα αποθαρρύνει πελατειακές και συντεχνιακές πρακτικές, που θα αποτρέπει εν γένει αυξημένα ελλείμματα και υπέρογκο δανεισμό θα μπορούσε να συζητηθεί και να εφαρμοστεί στο σύνολο των Ευρωπαϊκών κρατών και όχι μόνο στην Ελλάδα.