Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ


ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ: ΓΙΑ ΕΝΑ ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ     ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Στο παρελθόν η Χώρα μας βίωσε περιόδους οικονομικής ανέχειας, φτώχειας, εξαθλίωσης και πείνας. Κατόρθωσε να επιβιώσει στηριγμένη στην Κοινωνική Αλληλεγγύη και σε κοινωνικές δομές (ευρύτερη οικογένεια, γειτονιά, χωριό, σωματείο). Καθένας ένοιωθε και βίωνε ότι αποτελεί μέρος μιας συλλογικότητας. ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ.
Οι ραγδαίες αλλαγές που επέφερε η άναρχη αστικοποίηση των προηγούμενων δεκαετιών οδήγησαν σε ρήξη των παραπάνω παραδοσιακών κοινωνικών δομών. Η επίπλαστη ευμάρεια και ο εγωϊστικός υπερκαταναλωτισμός  ήταν η χαριστική βολή. Η Κοινωνία μετατοπίστηκε από το «ΕΜΕΙΣ» στο «ΕΓΩ».
Σήμερα η οικονομική κρίση άγγιξε και θα αγγίζει ολοένα και περισσότερο όλους μας, άλλους περισσότερο και άλλους λιγότερο. Η μεσαία τάξη συμπιέζεται  και τείνει να εξαφανιστεί, ενώ τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα συνθλίβονται. Πολλοί συμπολίτες μας έχουν ήδη περάσει από τη φτώχεια στην εξαθλίωση.
Το σημερινό αποδυναμωμένο σύστημα κοινωνικής προστασίας είναι εντελώς ανέτοιμο να αντιμετωπίσει τις μαζικές κοινωνικές συνέπειες της κρίσης. Με την όλο διευρυμένη φτωχοποίηση της μεσαίας τάξης και την εξαθλίωση των φτωχών στρωμάτων, η Κοινωνία μας θα αντιμετωπίσει οξύτατα προβλήματα επιβίωσης για μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού.
Μπροστά στη βαθύτατη ύφεση και τη χρεοκοπία του μέχρι σήμερα αναπτυξιακού μοντέλου, την οικονομική κατάρρευση και την εξαθλίωση μεγάλων στρωμάτων του πληθυσμού, έχουμε απέναντι στους εαυτούς μας και τους συνανθρώπους μας, στα παιδιά μας και στις επόμενες γενιές, χρέος και καθήκον να αντιδράσουμε. Να γίνουμε και πάλι ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟΙ !!! Να ξαναβρούμε το ΕΜΕΙΣ στη γειτονιά, στο σχολείο, στο χωριό, στην πόλη !!!
 ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΩΣ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΕΝΑ ΜΑΖΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ.
Στην προσπάθεια αυτή καλούμαστε, δίπλα στις παλιές δοκιμασμένες μορφές κοινωνικής αλληλεγγύης και προστασίας να εισάγουμε στην καθημερινότητά μας και νέες μορφές λειτουργίας της κοινωνίας μας.
Καλούμαστε ως Πολίτες και Άνθρωποι ανεξαρτήτως ιδεολογικοπολιτικής τοποθέτησης να συναποφασίσουμε και υλοποιήσουμε ένα ευρύ πρόγραμμα μορφών δράσης κοινωνικής αλληλεγγύης και προστασίας, όπου θα έχουν θέση Πολίτες, Επιστημονικοί και Συνδικαλιστικοί Φορείς, Κινήματα Πολιτών, Εθελοντικές ομάδες, Πολιτεία και Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Όλοι μαζί θέλουμε και μπορούμε να απλώσουμε ένα δίχτυ προστασίας και αλληλεγγύης απέναντι σε συνανθρώπους μας που η κρίση τους ισοπεδώνει  και τους εξοβελίζει από το κοινωνικό γίγνεσθαι.
Οφείλουμε να δράσουμε άμεσα και να στήσουμε το δίχτυ αυτό ΤΩΡΑ. Με στόχο την επιβίωση, τη σωματική και ψυχική υγεία, τη μόρφωση και την παιδεία των απόκληρων της ζωής και ιδίως των παιδιών.
Σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς ζητούμενο είναι η εθελοντική προσφορά και η κοινωνική αλληλεγγύη. Όλοι μας έχουμε και μπορούμε να προσφέρουμε κάτι στο συνάνθρωπό μας.

          ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΜΕ ΒΑΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΑΛΛΩΝ   

                                                ΔΗΜΩΝ

«ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ»

  1. Μητρώο άνεργων και άπορων συμπολιτών μας, που χρήζουν άμεσα προστασίας και αλληλεγγύης και θα εφοδιαστούν με ειδικό βιβλιάριο απορίας, καθώς και Μητρώο Εθελοντών Συμπολιτών μας, που μπορούν και θέλουν να συνεισφέρουν.
  2. Κοινωνικό Παντοπωλείο. Σε κάθε δήμο  δημιουργείται "Κοινωνικό Παντοπωλείο". Παρέχει δωρεάν είδη παντοπωλείου σε άπορες οικογένειες που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, βάσει συγκεκριμένων κοινωνικών κριτηρίων, σε συνεργασία με κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου και με την επίδειξη ειδικής κάρτας. (Σημ. μέλος της ΔΗΜΑΡ Δράμας, διαθέτει προς το σκοπό αυτό ιδιόκτητο ισόγειο κατάστημα στην οδό 19ης Μαΐου)
  3. Κοινωνικό Ιατρείο – Φαρμακείο. Σκοπός η κάλυψη πρωτογενών αναγκών σε πρωτοβάθμιες ιατρικές υπηρεσίες και φάρμακα απόρων ασθενών .Με συμμετοχή εθελοντικής προσφοράς από ιατρούς και φαρμακοποιούς σε κτίριο του δήμου ή εθελοντικής προσφοράς κάποιου ιδιοκτήτη. Με έκδοση Βιβλιαρίου Απορίας Ανασφάλιστου σε συνεργασία με   κοινωνικές        υπηρεσίες του Δήμου.
  4. Κοινωνικό Γραφείο Νομικής Στήριξης. Σκοπός η κάλυψη πρωτογενών
    αναγκών σε νομικές υπηρεσίες. Με συμμετοχή εθελοντικής προσφοράς από νομικούς (δικηγόρους, συμβολαιογράφους, κλπ), εν ενεργεία ή
    συνταξιούχους,  σε κτίριο του δήμου ή εθελοντικής προσφοράς κάποιου ιδιοκτήτη. Με χρησιμοποίηση Βιβλιαρίου Απορίας- Ανασφάλιστου σε συνεργασία με κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου.
    (Σημ. 5 Δικηγόροι – μέλη της ΔΗΜΑΡ διατίθενται να καλύψουν ανάλογες ανάγκες)
  5. Κοινωνικό Γραφείο Ψυχολογικής – Κοινωνικής Στήριξης. Σκοπός η
    κάλυψη πρωτογενών αναγκών για ψυχοκοινωνική στήριξη.  Με συμμετοχή εθελοντικής προσφοράς από ψυχιάτρους, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, εν ενεργεία ή συνταξιούχους, στον κάθε δήμο σε κτίριο του δήμου ή εθελοντικής προσφοράς κάποιου ιδιοκτήτη. Με χρησιμοποίηση Βιβλιαρίου Απορίας- Ανασφάλιστου σε συνεργασία με κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου.
  6. Κοινωνικό Φροντιστήριο Αλληλεγγύης. Σκοπός του προγράμματος είναι να προσφερθεί η απαιτουμένη φροντιστηριακή στήριξη σε μαθητές που δεν έχουν οικονομική δυνατότητα. Τα μαθήματα θα περιλαμβάνουν στήριξη αδύναμων μαθητών τόσο στο δημοτικό και στο γυμνάσιο όσο και σε μαθήματα στήριξης για τις πανελλαδικές εξετάσεις αλλά και μαθήματα ξένων γλωσσών ή άλλων δραστηριοτήτων. Το πρόγραμμα θα οργανωθεί με τη συνεργασία του συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και των ιδιωτικών σχολών και φροντιστηρίων με τη
    στήριξη του Δήμου και θα διδάσκουν εθελοντές δάσκαλοι- καθηγητές εν ενεργεία και συνταξιούχοι.
  7. Κοινωνικό Ανταλλακτήριο (βιβλία, ρούχα, παπούτσια κλπ).                     Σκοπός του προγράμματος είναι η λειτουργία
    από τον Δήμο, σε κτίριο του Δήμου, με υπαλλήλους του και εθελοντές
    ενός ανταλλακτηρίου ειδών. Βιβλία, ρούχα, μικροσκόπια, διακοσμητικά
    αντικείμενα κλπ σε καλή κατάσταση και με την αντίστοιχη καμπάνια για
    προώθηση της φιλοσοφίας <<Μην πετάξεις τίποτα... αντάλλαξέ το>>.
    Δημιουργία και λειτουργία ηλεκτρονικής σελίδας "Ανταλλακτήριο" όπου οι ενδιαφερόμενοι θα προσχωρούν στην αμοιβαία προσφορά και ανταλλαγή κάθε είδους  προϊόντων και υπηρεσιών μεταξύ τους χωρίς χρήματα μέσω προσωπικών συνεννοήσεων.
  8. Κοινωνική Στέγη. Κατάλληλοι χώροι επίσης  ιδιοκτησίας του Δήμου μπορεί να αποδοθούν για επαγγελματική χρήση και στέγαση σε  επιχειρήσεις κοινωνικής οικονομίας οι οποίες πρέπει να ενθαρρυνθούν ως έμμεση επιδότηση για την διευκόλυνση της λειτουργίας τους καθώς και γιατη στέγαση άπορων οικογενειών ή συμπολιτών μας.
  9. Κοινωνικοί Λαχανόκηποι. Δημιουργία υποδομών για την διευκόλυνση της <<επιβίωσης των δημοτών>> και την οικολογική ευαισθητοποίηση, με ταυτόχρονη βελτίωση του αστικού και περιαστικού χώρου και την άμεση επαφή του ευρύτερου πληθυσμού με τις πρακτικές των καλλιεργειών και των κηπευτικών εργασιών. Ο Δήμος οργανώνει σε κατάλληλους χώρους δημόσιων, μη δασικών γαιών, σύνολα οικογενειακών βιολογικών λαχανόκηπων μικρής επιφάνειας. Στόχος είναι η διευκόλυνση παραγωγής βρώσιμων λαχανικών για τις ανάγκες της οικογενειακής κατανάλωσης (αυτοκατανάλωση), η ενασχόληση <<ερασιτεχνών καλλιεργητών>> με την γη
    και μάλιστα με βιολογικές γεωργικές πρακτικές . Οι ενδιαφερόμενοι
    -ιδανικά γονείς με τα παιδιά τους- θα μπορούν να μισθώνουν, με
    συμβολικό αντίτιμο (το οποίο θα εξασφαλίζει τα βασικά λειτουργικά
    έξοδα των κήπων, τις στοιχειώδεις υποδομές που απαιτούνται, όπως
    άρδευση και περιφράξεις) καλλιεργήσιμους χώρους της τάξης των 50 -100 τ.μ., ο καθένας (περιφραγμένους, με οργανωμένη άρδευση που θα
    εξοικονομεί νερό από γεώτρηση της περιοχής ή βιολογικό καθαρισμό) για να καλλιεργούν λαχανικά της αρεσκείας τους. Απαλλάσσονται αντιτίμου ενοικίασης τα άτομα προσδιοριζόμενα ως έχοντα την ανάγκη κοινωνικής αλληλεγγύης και προστασίας: Άνεργοι, Άποροι της Πρόνοια Δικαιούχοι του ΕΚΑΣ , Τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες (εισοδηματικά κριτήρια), ΑΜΕΑ (Άτομα με ειδικές ανάγκες), Συνταξιούχοι του ΟΓΑ.
  10. Κάρτα Κοινωνικής Συμπαράστασης για προνομιακές τιμές και εκπτώσεις. Με την Κάρτα Κοινωνικής Συμπαράστασης θα παρέχονται προνομιακές τιμές και εκπτώσεις στους κατόχους της σε συνεργασία με την Τοπική Αγορά του δήμου καθώς και στις υπηρεσίες που προσφέρει ο δήμος (Κέντρο Νεότητας κλπ).
  11. Λογαριασμός χρηματικής οικονομικής ενίσχυσης για κάλυψη έκτακτων αναγκών συμπολιτών μας.
  12. Πρόγραμμα Οικονομικής Υιοθεσίας άπορων παιδιών (Σημ. περί τα 15 μέλη της ΔΗΜΑΡ έχουν δηλώσει πως ενδιαφέρονται για το πρόγραμμα αυτό)
  13. Λειτουργία ξενώνα για έκτακτες ανάγκες αστέγων (ύπνο, μπάνιο, πλύσιμο ρούχων).
  14. Δίκτυο παροχής δωρεάν μερίδων φαγητού, καφέ, ποτού κλπ από καταστήματα και επιχειρήσεις.
  15. Δίκτυο παροχής βοήθειας στο σπίτι σε ηλικιωμένους – ανήμπορους συνδημότες  μας.

Είναι σαφές ότι για να λειτουργήσουν όλα αυτά ή κάποια από αυτά απαιτείται η ενεργοποίηση όσο το δυνατό περισσότερων Πολιτών, η ενίσχυση της Πολιτείας και η δραστηριοποίηση του Δήμου. Οι Κοινωνικές Υπηρεσίες του Δήμου θα καταγράψουν τους άπορους – άνεργους – άστεγους συνδημότες μας και τις ανάγκες τους. Θα καταγράψουν παράλληλα και την προσφορά δράσης των εθελοντών. Θα οργανώσουν τις δράσεις και το δίχτυ κοινωνικής αλληλεγγύης  και προστασίας.
Απαιτείται άμεσα ΔΡΑΣΗ ΤΩΡΑ !!!

                                      Τομέας Αυτοδιοίκησης της  ΔΗΜΑΡ ΔΡΑΜΑΣ


Με αίσθημα ευθύνης η Δημοκρατική Αριστερά Δράμας έγκαιρα από τις αρχές του 2011 είχε υποβάλλει δημόσια προτάσεις για ένα δίχτυ κοινωνικής αλληλεγγύης. Είχε παροτρύνει παράλληλα τη νέα Δημοτική Αρχή του Δήμου Δράμας να μελετήσει τις προτάσεις αυτές και το ενδεχόμενο υλοποίησής τους. Το μέλος της ΔΗΜΑΡ Δράμας Χρήστος Χατζηγεωργίου, που συμμετείχε στο Δ.Σ. της πρώην ΔΕΚΠΟΤΑ, νυν ΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ, είχε καταθέσει το  πακέτο αυτό των προτάσεων εν όψει του νέου προγράμματος δράσης της ΔΕΚΠΟΤΑ.
Δυστυχώς λίγα πράγματα και αυτά αποσπασματικά έχουν γίνει ως τώρα, τη στιγμή που σε άλλους Δήμους και τοπικές Κοινωνίες της Χώρας έχουν γίνει πολύ περισσότερα.
Για το λόγο αυτό επανερχόμαστε σήμερα στο θέμα. Καταθέτουμε δημόσια μια ολοκληρωμένη ανάλυση με 15 προτάσεις προς την Κοινωνία και το Δήμο Δράμας, αλλά και τους άλλους Δήμους του Περιφερειακής Ενότητας Δράμας. Προτάσεις απόλυτα ρεαλιστικές και εφικτές, που σε άλλους Δήμους έχουν ήδη υλοποιηθεί και εφαρμόζονται με επιτυχία.
Ο Δημοτικός Σύμβουλος  και μέλος της ΔΗΜΑΡ Δράμας Χρήστος Φουτσιτζής θα καταθέσει τις προτάσεις αυτές στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου μας και θα ζητήσει να συζητηθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Το αμέσως επόμενο διάστημα θα ζητήσουμε συνάντηση και με το Δήμαρχο Δράμας, αλλά και τους Δημάρχους των λοιπών Δήμων, έτσι ώστε να μελετήσουμε διεξοδικά τις προτάσεις αυτές και να ζητήσουμε την υλοποίηση και εφαρμογή τους.