Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Ν. Μπίστης: «Στις επόμενες εκλογές θα βοηθήσω τη ΔΗΜΑΡ»



ΤΡΊΤΗ, 13 ΔΕΚΕΜΒΡΊΟΥ 2011

Ν. Μπίστης: «Στις επόμενες εκλογές θα βοηθήσω τη ΔΗΜΑΡ»

ΒΗΜΑ, 13.12.11
Τη συστράτευσή του με τη Δημοκρατική Αριστερά, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του κ. Φ. Κουβέλη για την ανασυγκρότηση του χώρου δημοκρατικού σοσιαλισμού, σηματοδοτεί η αποχώρηση του κ. Ν. Μπίστη από το ΠαΣοΚ. Χωρίς να μιλά, προσώρας τουλάχιστον, για προσχώρησή του στη ΔΗΜΑΡ, ο πρώην υφυπουργός επί κυβέρνησης κ. Κ. Σημίτη και υπέρμαχος της συγκρότησης ενός ευρύτερου προοδευτικού κεντροαριστερού χώρου, προανήγγειλε ότι «στις επόμενες εκλογές θα βοηθήσω τη Δημοκρατική Αριστερά». Εστιάζοντας στους λόγους που τον οδήγησαν σε παραίτηση από το Εθνικό Συμβούλιο του ΠαΣοΚ, ο κ. Μπίστης τόνισε σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό του Βόλου «Marconi»: « Εγώ είχα τις διαφωνίες μου εδώ και πάρα πολύ καιρό και επειδή τώρα τελειώνει ένα κεφάλαιο και δεν θέλω να εμπλακώ στο καινούργιο,
που θα είναι η διαδοχή στον χώρο του ΠαΣοΚ και έχοντας εκφράσει έγκαιρα και όχι εκ των υστέρων και άνευ λόγου τις διαφωνίες μου, διότι τώρα όσοι τις εκφράζουν τις εκφράζουν με πάρα πολύ μεγάλη καθυστέρηση, θεωρώ ότι μπορώ να κλείσω αυτό το κεφάλαιο».

Και όταν ρωτήθηκε αν προσχωρεί στη Δημοκρατική Αριστερά απάντησε: «
 Στις επόμενες εκλογές θα βοηθήσω τη Δημοκρατική Αριστερά. Αυτό μπορώ να σας πω αυτή τη στιγμή».

Πάντως, σύμφωνα με εκτιμήσεις, δεν είναι τυχαίο ότι το περασμένο Σάββατο (10/12) – δύο ημέρες πριν από τη δημοσιοποίηση της παραίτησής του από το Εθνικό Συμβούλιο του ΠαΣοΚ – για πρώτη φορά σε επίσημο κομματικό κείμενο της Δημοκρατικής Αριστεράς γίνεται μνεία, χωρίς να τα κατονομάζει, σε στελέχη που κινούνται γύρω από το περιοδικό «Μεταρρύθμιση» (ο κ. Μπίστης είναι εκ των κορυφαίων πολιτικών στελεχών που συσπειρώνονται στο περιοδικό αυτό) και στους «Ελεύθερους Πολίτες» (κίνηση στην οποία μετέχουν μεταξύ άλλων οι προερχόμενοι από το ΠαΣοΚ κ.κ. 
Β. Οικονόμου, ανεξάρτητος βουλευτής, και κ.Μ. Γιομπαζολιάς).

Κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, ο γραμματέας της, κ.
Σπ. Λυκούδης, στην εισήγησή του, η οποία εγκρίθηκε ομόφωνα, ανέφερε σχετικά με τις συνεργασίες: «Η απόφαση της Κ.Ε. για πρωτοβουλίες ανασυγκρότησης του ευρύτερου χώρου του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού μάς οδηγεί στα μεγαλύτερα δυνατά ανοίγματα στον χώρο. Ηδη έχουν εκδηλώσει το πολιτικό τους ενδιαφέρον οι «Ελεύθεροι Πολίτες», στελέχη που κινούνται γύρω από περιοδικό «Μεταρρύθμιση» και άλλα πολιτικά, Αυτοδιοικητικά και κοινωνικά στελέχη του προοδευτικού χώρου».

Οι επαφές και οι συζητήσεις μεταξύ των κ.κ. Κουβέλη και Μπίστη έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό, στο πλαίσιο των πολιτικών ζυμώσεων με επίκεντρο τις εξελίξεις στο οικονομικό αλλά και στο πολιτικό πεδίο. 


Η κεντροαριστερά και η ανασυγκρότηση του ευρύτερου χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού ήταν στο επίκεντρο των συζητήσεων. Εχει ενδιαφέρον ότι ο κ. Μπίστης, στην επιστολή παραίτησης από το Εθνικό Συμβούλιο του ΠαΣοΚ , την οποία απέστειλε τη Δευτέρα στον γραμματέα του κόμματος κ. 
Μ. Καρχιμάκη, ανέφερε ότι επιμένει πως η διέξοδος από την κρίση και η ανάταξη της χώρας απαιτεί την ευρύτατη συμπαράταξη των δυνάμεων «μιας σύγχρονης φιλοευρωπαϊκής αριστεράς και μιας ανανεωμένης σοσιαλδημοκρατίας».

Και κατέληγε: «Η λύση θα έχει προοδευτικό πρόσημο. Δεν θα είναι έργο ούτε της δεξιάς, ούτε μιας συγκυβέρνησης αποτυχόντων, ούτε ενός σχήματος με ακροδεξιά στίγματα, ούτε μιας συνάθροισης τεχνοκρατών ευρέος φάσματος. Προς αυτήν την κατεύθυνση, της συγκρότησης μιας σύγχρονης κεντροαριστεράς θα εργαστώ στο μέλλον». 

Δεν υπάρχουν σχόλια: