Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2011

'Απολύστε τους ' του Χρήστου Χατζηγεωργίου


Όποια εταιρεία είχε ως οικονομικούς συμβούλους τους τεχνοκράτες της Τρόικας θα τους είχε απολύσει σίγουρα.
 Η συνταγή είναι λανθασμένη. Ο ασθενής παραμένει στην εντατική και βρίσκεται πλέον σε αφασία.
Δεν υπάρχει κανείς νοήμων πολίτης που εξακολουθεί να πιστεύει ότι η πολιτική που ασκείται μας βγάζει από την κρίση.
Σίγουρα η κατάσταση της Ελλάδας δεν οφείλεται αποκλειστικά στην παγκόσμια οικονομική κρίση, βάλαμε τα χεράκια μας και βγάλαμε τα ματάκια μας.
 Επί πολλά χρόνια οι κυβερνώντες της χώρας δανειζόταν ασυστόλως για να ικανοποιήσουν τις αδιφάγες ανάγκες ενός παρασιτικού μεταπρατικού κεφαλαίου, ενός συνεχώς αυξανόμενου πελατειακού κράτους, και μιας συνδικαλιστικής κάστας ημετέρων που εξασφάλιζε προνομιακές ρυθμίσεις εις βάρος άλλων εργαζομένων.
Η Τρόικα ήρθε με μια νεοφιλελεύθερη συνταγή που εφαρμόζει το ΔΝΤ σε όλες τις τριτοκοσμικές οικονομίες να την εφαρμόσει σε μια χώρα που έχει εκχωρήσει τη νομισματική της ανεξαρτησία και είναι μέλος μιας πανίσχυρης οικονομικής ένωσης. Η συνταγή απλή: μείωση μισθών και συντάξεων, κατάργηση κοινωνικών παροχών, ιδιωτικοποιήσεις, κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων.....
Αν δούμε όμως τι υποσχόταν και τι κατάφεραν, ο απολογισμός είναι πλήρης αποτυχία των μέτρων αλλά και των προβλέψεων.
Πιο συγκεκριμένα:
 1) θα βγαίναμε στις αγορές το 2012...Πάμε για το 2021 (9 χρόνια έξω έπεσαν)
2) Η ύφεση θα ήταν 5,5...Πάμε για το διπλάσιο
3) Η ανεργία θα έφτανε το 12%....Έχουμε φτάσει ήδη στο 18%
4) 110 δις θα έφταναν για την έξοδο από την κρίση ....ορίστε;
5) Το 2011 η χώρα θα περάσει σε ρυθμούς ανάπτυξης...πώς είπατε;

Κύριοι το θέμα ήταν για όλους εσάς που στηρίξατε το μνημόνιο, το μεσοπρόθεσμο και τώρα τη νέα δανειακή σύμβαση   να πάρουν τα λεφτά τους οι δανειστές με οποιοδήποτε κόστος, να μη χάσουν πολλά χρήματα  οι τράπεζες και το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, να αποτελέσει η Ελλάδα παράδειγμα προς αποφυγήν για τις υπόλοιπες χώρες.  Αδιαφορήσατε για το πώς μια χώρα μπορεί να επιτύχει τέτοιους στόχους  σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, για τις κοινωνικές εντάσεις και εκρήξεις που μπορούν να οδηγήσουν αυτά τα μέτρα, για την άδικη κατανομή των βαρών, για την κατάλυση του κοινωνικού ιστού, τη νέα φτώχεια, την αύξηση της εγκληματικότητας, την αύξηση της δύναμης ακραίων λαϊκιστικών  πολιτικών παρατάξεων δεξιόθεν και αριστερόθεν, την αύξηση των εθνικιστικών τάσεων και του αντιευρωπαϊκού μπλόκ, τον κίνδυνο για την ίδια τη δημοκρατία.

Όλοι εμείς που θέλουμε την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση με δημοκρατικό τρόπο, την αύξηση του κράτους δικαίου και των κοινωνικών παροχών, την ανάπτυξη όχι προς όφελος των λίγων ούτε με θύμα το περιβάλλον, όλοι εμείς που πιστεύουμε στις αρχές του διαφωτισμού, της ειρήνης, της δημοκρατίας, της αειφορίας έχουμε να επιτελέσουμε το βαρύ έργο της αλλαγής των πολιτικών τόσο στη χώρα όσο και στην Ευρώπη.
Οι Έλληνες το νιώσαμε πρώτοι, ακολούθησαν Ισπανοί, Πορτογάλοι ,Ιρλανδοί, Ιταλοί...και έπονται οι εργαζόμενοι όλης της Ε.Ε.
Η λάθος συνταγή είναι καθήκον όλων μας να επιστραφεί στους "γιατρούς " ως μη ενδεδειγμένη....
Οι λαοί της Ε.Ε. πρέπει να απαλλάξουν των καθηκόντων τους όλους αυτούς πολιτικούς και τεχνοκράτες που από την αρχή της κρίσης το μόνο που κατάφεραν ήταν να την εντείνουν και να αυξήσουν τις κοινωνικές ανισότητες κι όλα τα παρεπόμενά της.
Με τη νέα χρονιά αλλαγή σελίδας.....για να ξαναγεννηθεί η ελπίδα στους πολίτες της πιο δημοκρατικής, της πιο ανεπτυγμένης οικονομικά,  της πιο ευαίσθητης κοινωνικά και πιο πολύπλευρης  πολιτιστικά  ηπείρου.

Χρήστος Χατζηγεωργίου Εκπαιδευτικός (μέλος της Π.Ε. της Δημοκρατικής Αριστεράς Δράμας)


Δεν υπάρχουν σχόλια: