Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΙΟΤΟ ΣΤΟ ΝΤΕΡΜΠΑΝ - ΕΛΠΙΔΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΨΕΥΣΕΙΣ του Χατζηγεωργίου Παναγιώτη


ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ
ΑΠΟ ΤΟ ΚΙΟΤΟ ΣΤΟ ΝΤΕΡΜΠΑΝ - ΕΛΠΙΔΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΨΕΥΣΕΙΣ

Στην εποχή της κρίσης, που οι άνθρωποι πασχίζουν για την καθημερινότητα και αγωνιούν για την επιβίωσή τους, συνεχίζουν να έχουν έγνοια και για τα παναθρώπινα προβλήματα, που έτσι κι αλλιώς ταλαιπωρούν τις ζωές μας και προδιαγράφουν το μέλλον μας. 
Η πορεία του Ανθρώπινου γένους και του Πλανήτη μας δεν ήταν ποτέ ευθύγραμμη, ούτε και θα μπορούσε άλλωστε. Γεμάτη η ζωή μας με αγωνίες, καταστροφές, αγώνες, νίκες, πισωγυρίσματα, ελπίδες και διαψεύσεις. Όταν πριν πολλά χρόνια κάποιοι διαδήλωναν για την προστασία της Γης και την απειλή της Κλιματικής Αλλαγής φάνταζαν γραφικοί. Χρειάστηκαν πολλά χρόνια και μεγάλη προσπάθεια για να πειστούν οι Λαοί και οι Κυβερνήσεις πως ο χρόνος μας δεν είναι ατελείωτος. Ότι η πορεία μας προς την καταστροφή τείνει να γίνει μη αναστρέψιμη, πως πλησιάζει η ώρα Μηδέν.
Η συμφωνία του Κιότο ήταν κατώτερη των περιστάσεων, ήταν όμως μια πρώτη νίκη του περιβαλλοντικού και οικολογικού κινήματος. Άφηνε μια χαραμάδα ελπίδας και αισιοδοξίας ότι οι Άνθρωποι δεν έχουν παραφρονήσει εντελώς, ότι είναι σε θέση να σταματήσουν την καταστροφική πορεία της ανθρωπότητας.
Ήδη είναι γεγονός η συμφωνία του Ντέρμπαν, στην οποία κατέληξε προ ημερών και στην εκπνοή των εργασιών της η πρόσφατη 17η  παγκόσμια σύνοδος για το Κλίμα (195 χώρες), που συγκλήθηκε υπό την αιγίδα του Ο.Η.Ε.
Προβλέπεται μείωση των αερίων, που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, το οποίο και προκαλεί την κλιματική υπερθέρμανση. Ειδικότερα προβλέπεται:
  • παράταση της συμφωνίας του Κιότο (Σημ. έληγε το 2012) έως το 2015
  • η νέα συμφωνία θα ισχύει έως το 2020
  • για πρώτη φορά υπογράφεται από όλες τις χώρες του πλανήτη που εκπέμπουν αέρια, ακόμη και τις πλέον δύστροπες (ΗΠΑ, Κίνα, Ινδία)
  • θα έχει νομική ισχύ, παρά το γεγονός ότι δεν θα είναι νομικά δεσμευτική, δεν προβλέπει δηλαδή κυρώσεις, όπως επιζητούσε η Ευρωπαϊκή  Ένωση
Η νέα συμφωνία είναι επίσης κατώτερη των περιστάσεων και των προσδοκιών του περιβαλλοντικού κινήματος, των οικολογικών οργανώσεων και των Πολιτών. Είναι αμφίβολο αν θα επιτευχθεί η υλοποίηση των στόχων της, που έτσι κι αλλιώς βάζουν χαμηλά τον πήχη. Πιθανότατα θα αποδειχτεί αναποτελεσματική  σε σχέση με την κρισιμότητα της κατάστασης.
Παρά ταύτα η συμφωνία του Ντέρμπαν αναπτερώνει τις ελπίδες της Ανθρωπότητας για μεγαλύτερη συνειδητοποίηση του τεράστιου αυτού προβλήματος και πιο τολμηρές αποφάσεις στο μέλλον, που θα μπορέσουν να αντιστρέψουν την πορεία προς την καταστροφή του Πλανήτη μας.
Δίνει δύναμη και κουράγιο στους απλούς ανθρώπους να συνεχίσουν τους αγώνες τους μαζί με Οικολογικές Οργανώσεις, Κόμματα και Φορείς για την οριστική αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής, που αποτελεί τον μεγαλύτερο ορατό κίνδυνο της εποχής μας.

                                                Παναγιώτης Χατζηγεωργίου
            Δικηγόρος – Γραμματέας Ν.Ε. Δράμας της Δημοκρατικής Αριστεράς

Δεν υπάρχουν σχόλια: