Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Καταδίκη Πλεύρη για ομοφοβία


Καταδίκη Πλεύρη για ομοφοβία

Το ερώτημα «από πότε ο σεξουαλικός προσανατολισμός αποτελεί ιδιότητα» θέτει το μέλος του ΔΣ της Ομοφυλοφιλικής Λεσβιακής Κοινότητας Ελλάδας Ελένη Πετροπούλου, η οποία εκφράζει ικανοποίηση για τη σχετική καταδίκη του Κώστα Πλεύρη, συγγραφέα και πολιτικού ακροδεξιών πεποιθήσεων.
Για ποιο λόγο καταδικάστηκε ο κ. Πλεύρης;
Ο κ. Πλεύρης καταδικάστηκε στην ουσία για εξύβριση. Προσέβαλε ατομικά την τιμή της μηνύτριας Andrea Gilbert, η οποία είναι λεσβία. Μέσα από γραπτά του σε blog, κάπου στο 2008, την αποκάλεσε γενετήσια διεστραμμένο άτομο το οποίο δεν σέβεται τη γυναικεία του φύση, δεν σέβεται την αλήθεια.
Ποια διαδικασία ακολουθεί μετά την καταδικαστική απόφαση;
Δεν είναι γνωστό αν θα προχωρήσει σε έφεση ο κ. Πλεύρης, σε βάρος του οποίου εκκρεμεί ακόμη μια αντίστοιχη δίκη στις 11 Νοεμβρίου. Πρακτικά, ο ίδιος δεν υπόκειται σε καμία συνέπεια, καθώς η καταδίκη του ήταν 6 μήνες φυλάκιση με 3ετή αναστολή, αλλά αυτό που ενδιαφέρει είναι να υπάρχει το δεδικασμένο, να μην μπορεί κάποιος ανενόχλητα να βρίζει ομοφυλόφιλους, τα έννομα δικαιώματα των οποίων οφείλουν να διαφυλάσσονται. Ο ίδιος υποστήριξε ότι δεν έβρισε τη Gibert προσωπικά, αλλά καταφέρθηκε κατά της ιδιότητάς της. Από πότε ο σεξουαλικός προσανατολισμός αποτελεί ιδιότητα;
Έως τώρα ποια είναι η αντιμετώπιση της Δικαιοσύνης; Ανταποκρίνεται στις προσδοκίες σας;
Μέχρι στιγμής έχει χειριστεί πολύ καλά το θέμα και εν προκειμένω η έδρα του δικαστηρίου δεν ήταν καθόλου αρνητική, εφάρμοσε ακριβώς τα ισχύοντα βάσει του ελληνικού, του ευρωπαϊκού και του διεθνούς δικαίου σε σχέση με τον αρνητικό σχολιασμό του σεξουαλικού προσανατολισμού κάποιου προσώπου.
Είναι η πρώτη αντίστοιχη καταδικαστική απόφαση.
Πράγματι. Και η κοινωνία έχει αρχίσει να αλλάζει προς αυτή την κατεύθυνση και οι έδρες του δικαστηρίου είναι αναγκασμένες να εναρμονίζονται με το ευρωπαϊκό δίκαιο. Δεν μπορεί η Ελλάδα να υπογράφει στην Ευρώπη συνθήκες για τα ανθρώπινα δικαιώματα και έπειτα να μην τις εφαρμόζει. Η ομοερωτοφοβία αφορά κυρίως το συντηρητικό κόσμο, ακροδεξιούς, εκκλησιαστικού κύκλους κλπ. Δεν είναι δυνατό να ακούμε στο δικαστήριο, εν προκειμένω, τον κ. Πλεύρη να προσπαθεί να δικάσει το λεσβιασμό, δηλαδή επί της ουσίας να ρωτά: «πείτε μου τι κάνετε με μια γυναίκα».
Γενικότερα πώς βλέπετε τα τελευταία χρόνια να ανταποκρίνεται η ελληνική κοινωνία;
Κάνει ό,τι μπορεί. Άλλωστε, μέσα σε αυτή τη γενικότερη συγκυρία, υπάρχει ο κίνδυνος να αρχίσουμε να θεωρούμε πλέον πολυτέλεια την ενασχόληση με ανάλογα ζητήματα. Είναι στο χέρι μας να μπορέσουμε, ως θεματοφύλακες, να μην επιτρέψουμε να αναδειχθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα σε πολυτέλεια. Κακά τα ψέματα, ο κόσμος πλέον ρίχνει το βάρος στα εργασιακά, στον κοινωνικό ιστό που καταρρέει λόγων των περικοπών κλπ, με αποτέλεσμα να αφήνει στην άκρη άλλα ζητήματα. Γι’ αυτό, δεν πρέπει να αφήνουμε τίποτα απολύτως να πέφτει κάτω από το τραπέζι -η καταδίκη του κ. Πλεύρη μας βοηθάει προς αυτή την κατεύθυνση.
Τι μήνυμα στέλνει η ΟΛΚΕ με αφορμή τη συγκεκριμένη εξέλιξη;
Η ΟΛΚΕ επιχειρεί να αναδείξει ως βασική αρχή την ισότητα και στον πολιτικό γάμο και στο σύμφωνο συμβίωσης και ζητά να μην γίνονται διακρίσεις με το πρόσχημα του σεξουαλικού προσανατολισμού. Επιπλέον, επειδή το ΠΑΣΟΚ άλλα υποσχέθηκε προεκλογικά και άλλα τελικώς έπραξε, αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να προσέξουμε για τη συνέχεια. Δηλαδή, να μην γινόμαστε αντικείμενο προεκλογικής εκμετάλλευσης.
Δείτε το σχετικό δελτίο τύπου και την περίληψη της δίκης  εδώ
Από το tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: