Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Αποσπάσματα συνέντευξης του Φώτη Κουβέλη


Αποσπάσματα συνέντευξης του Φώτη Κουβέλη, στο ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9,84 και τους δημοσιογράφους Δώρα Σαρρή και Γιάννη Παπαγεωργίου.

E-mailΕκτύπωσηPDF
Για τη στάση της ΔΗΜΑΡ στο ενδεχόμενο μη αυτοδυναμίας και τις συνεργασίες


Σε περίπτωση που δεν υπάρξουν αυτοδυναμίες κυβερνητικές εμείς θα αναζητήσουμε και προγραμματικές συμφωνίες στο βαθμό που είναι δυνατόν να υπάρξουν και πολιτικές συμπτώσεις και συγκλίσεις προκειμένου και το ζήτημα της ακυβερνησίας να αντιμετωπιστεί και κυρίως να υπάρξει η κυβερνητική εκείνη πολιτική, η οποία θα είναι δυνατόν να μετακινεί τα πράγματα από τη βαθιά συντηρητική θέση που σήμερα βρίσκεται η πολιτική  προς ουσιαστικά προοδευτική κατεύθυνση.

Δεν είναι δυνατόν η Δημοκρατική Αριστερά να αναζητήσει κοινό πολιτικό τόπο ούτε με τη ΝΔ ούτε με το ΛΑΟΣ, αλλά ούτε και με το ΠΑΣΟΚ με τη σημερινή του πολιτική, που εδώ και πολύ καιρό έχει μετατοπιστεί σε μία βαθιά συντηρητική και νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση.
Η δική μας πρόταση είναι η συγκρότηση ενός ευρύτατου δημοκρατικού πόλου. Ενός πόλου του δημοκρατικού σοσιαλισμού στον οποίο είναι δυνατόν να συμπορεύονται δυνάμεις του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της σοσιαλδημοκρατίας, άλλες προοδευτικές δυνάμεις, δυνάμεις της πολιτικής οικολογίας.

Για τις εξελίξεις στην Ευρώπη

Είμαι ανήσυχος πολύ γιατί ένα τέτοιο ενδεχόμενο ή ακόμα και το ενδεχόμενο των δύο ομόκεντρων κύκλων των κρατών μελών της ευρωπαϊκής Ένωσης όπως κάποιοι υποστηρίζουν θα οδηγήσει στην επί της ουσίας αποδυνάμωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και βεβαίως δεν θα υπηρετήσει την Ευρωπαϊκή ενοποίηση και αυτό θα είναι πάρα πολύ αρνητικό. Όχι μόνο για τις χώρες που ενδεχομένως θα λειτουργούν σε μία δεύτερη ή σε μία τρίτη ταχύτητα. Θα είναι βαθύτατα αρνητικό για την εξέλιξη της Ευρώπης και κυρίως για μία Ευρώπη, που μη πολιτικά ενοποιημένη, θα έχει από ελάχιστη έως μηδενική συμμετοχή στο διεθνή καταμερισμό της οικονομικής διαδικασίας. Με δεδομένο και αδιαμφισβήτητο οικονομικά γεγονός ότι είναι αρκετές οι νέες οικονομικά αναδυόμενες χώρες, θα έχουμε ανατροπή όχι μόνο της οικονομικής ισορροπίας σε παγκόσμια κλίμακα αλλά είναι αυτονόητο κατά την εκτίμησή μου ότι θα έχουμε και διαφοροποίηση των πολιτικών συσχετισμών. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο Ομπάμα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στα της γενικευμένης κρίσης της Ευρώπης. Και το πράττει διότι αντιλαμβάνεται ότι μία τέτοια ανισορροπία θα επηρεάσει και την
ισορροπία την οποία διεκδικεί να εξασφαλίζει συστηματικά το δολάριο, η αμερικανική πολιτική
 Εμείς πρέπει να επιμείνουμε συμμαχώντας και με άλλες χώρες για την παρουσία μας στην Ευρωζώνη, διότι όσο και αν η Γερμανία προωθεί μία αντίληψη σαν και αυτή που προανέφερα,  άλλο τόσο είναι σαφές ότι ο οικονομικός ηγεμονισμός της Γερμανίας, ο οποίος κατά την εκτίμησή μου εμπεριέχει και πολιτικό ηγεμονισμό. Αυτό θα γυρίσει ως μπούμερανγκ. Θα στραφεί και εναντίον της.

Για την αριστερά και το ενδεχόμενο συνεργασιών

Το ζήτημα του πολυκερματισμού των δυνάμεων της Αριστεράς είναι υπαρκτό αλλά η αντιμετώπισή του δεν μπορεί να γίνεται ερήμην των υπαρκτών αντιθέσεων, πολιτικών διαφορετικών επιλογών αλλά και αντίπαλων ακόμη θέσεων. Λίγο πριν μιλούσαμε για την Ευρωπαϊκή πραγματικότητα και το παράδειγμα είναι ενδεικτικό όσο και χαρακτηριστικό. Δεν συμφωνούν όλες οι δυνάμεις σε ένα στρατηγικό στόχο σε έναν εθνικό στόχο, όπως έχω ονομάσει την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη και στην Ευρώπη.


Υπάρχουν δυνάμεις που εισηγούνται την αναχώρηση της Ελλάδας και από την ευρωζώνη και από το ευρώ και από την Ευρωπαϊκή Ένωση και κάποιες, έστω άμεσα κάποιες φορές έμμεσα κάποιες άλλες, εισηγούνται και την επιστροφή στο παλιό μας νόμισμα, στη δραχμή. Αυτό δεν είναι απαραιτήτως ζήτημα της ασκούμενης πολιτικής, είναι ένα κεφαλαιώδες θέμα. Δε μπορεί η αντιμετώπιση του πολυκερματισμένου χώρου της αριστεράς να γίνεται ερήμην των μεγάλων διαφορών που υπάρχουν.

Για τη συμμετοχή του ΛΑΟΣ στην κυβέρνηση;

Θεωρούμε ότι η παρουσία του ΛΑΟΣ, του κ.Καρατζαφέρη στην κυβερνητική αυτή εξουσία, έστω μεταβατικού, συμψηφιστικού χαρακτήρα, νομίζω ότι αποτελεί έκφραση μιας συνολικότερης διαμόρφωσης της πολιτικής εξουσίας από τα τρία κόμματα και ένταξης στο κυβερνητικό τόξο του ΛΑΟΣ με τα χαρακτηριστικά που το προσδιορίζουν, και αυτό αφορά κυρίως τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: