Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Νέες δυσοίωνες προβλέψεις για την κλιματική αλλαγή


Νέες δυσοίωνες προβλέψεις για την κλιματική αλλαγή
Φόβοι για σημαντική αύξηση θερμοκρασίας και συρρικνωμένες σοδειές
Νέες δυσοίωνες προβλέψεις για την κλιματική αλλαγή
Οι ειδικοί προβλέπουν ραγδαία αύξηση της θερμοκρασίας στη Γη προκαλώντας αλυσιδωτές επιπτώσεις στον πλανήτη
4
εκτύπωση  
Λονδίνο

Δύο νέες έρευνες που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Nature κάνουν λόγο για ραγδαία αύξηση των θερμοκρασιών στη Γη. Σύμφωνα με τους ερευνητές αν συνεχιστεί η αυξητική τάση στην εκπομπή των λεγόμενων «αερίων του θερμοκηπίου» (διοξείδιο του άνθρακα, μεθάνιο, υδρατμοί κ.α.) μέσα στα επόμενα 20 χρόνια η αύξηση της θερμοκρασίας σε ορισμένες περιοχές του πλανήτη θα ξεπεράσει τους δύο βαθμούς Κελσίου.

Πρόκειται για πολύ μεγάλη αύξηση η οποία θα έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις μια εκ των οποίων θα είναι η συρρίκνωση της αγροτικής παραγωγής.

Η συμφωνία που δεν υλοποιείται

Τον Νοέμβριο στη Νότια Αφρική η παγκόσμια κοινότητα θα συζητήσει τις εξελίξεις στον κρίσιμο τομέα των κλιματικών αλλαγών κάτω από την παραδοχή ότι όλες οι μέχρι τώρα προσπάθειες για τον περιορισμό της εκπομπής των αερίων του θερμοκηπίου δεν επιτυγχάνουν τους στόχους που έχουν τεθεί.

Πριν από δύο χρόνια τα κράτη με βιομηχανική δραστηριότητα είχαν συμφωνήσει σε μια σειρά μέτρων για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Το σχέδιο ανέφερε ότι η λήψη αυτών των μέτρων θα περιόριζε την αυξητική τάση της θερμοκρασίας στον πλανήτη και στη χειρότερη περίπτωση η αύξηση αυτή θα άγγιζε τους δύο βαθμούς Κελσίου το 2030.

Ωστόσο, οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι το πρόβλημα αρχίζει να λαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις επειδή τα μέτρα που συμφωνήθηκαν δεν υλοποιούνται. Έτσι οι ειδικοί εκτιμούν τώρα ότι το 2030 η αύξηση της θερμοκρασίας σε ορισμένες περιοχές της Γης θα ξεπερνάει το όριο των δύο βαθμών Κελσίου.

Η αύξηση

«Διάφορες επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών είναι πολύ πιθανό να κάνουν την εμφάνιση τους μέσα στο διάστημα της ζωής των σημερινών γενεών. Σε μεγάλα τμήματα της Ευρασίας, της Βόρειας Αφρικής και του Καναδά η μέση θερμοκρασία αναμένεται να αυξηθεί πάνω από δύο βαθμούς Κελσίου. Για να αποφευχθεί αυτό το ενδεχόμενο θα πρέπει να υπάρξει δραστική μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου τα επόμενα χρόνια»αναφέρει στο άρθρο της ομάδα ερευνητών στην οποία μετείχαν ειδικοί από μεγάλα πανεπιστήμια της Μ.Βρετανίας και της Νέας Ζηλανδίας καθώς και επιστήμονες της βρετανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

«Ο στόχος να μην αυξηθεί η θερμοκρασία πάνω από δύο βαθμούς Κελσίου τα επόμενα 20 χρόνια φαίνεται από τώρα ότι δύσκολα θα πραγματοποιηθεί.  Αν δεν υπάρξει ισχυρή θέληση σχετικά με την υλοποίηση της συμφωνίας για τη λήψη μέτρων περιορισμού της εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου ο κίνδυνος να υπάρξει αύξηση της θερμοκρασίας πέραν των δύο βαθμών είναι ορατός» αναφέρει στο δικό της άρθρο διεθνής ομάδα ερευνητών από μεγάλα επιστημονικά ινστιτούτα της Ευρώπης.

Οι επιπτώσεις

Ειδικοί στον τομέα των καλλιεργειών στις ΗΠΑ μελετώντας τη σημερινή κατάσταση στον πλανήτη αλλά και τις προβλέψεις για τις επερχόμενες κλιματικές αλλαγές κρούουν καμπανάκι κινδύνου. Υποστηρίζουν ότι η αύξηση της θερμοκρασίας, το λιώσιμο των πάγων και γενικότερα οι μεταβολές στο κλίμα λειτουργούν αρνητικά στις καλλιέργειες και έχει ήδη αρχίσει να παρατηρείται συρρίκνωση στις σοδειές.

Αν οι κλιματικές αλλαγές συνεχιστούν και πολύ περισσότερο αν ενταθούν, μεγάλες περιοχές καλλιεργειών στον πλανήτη όπως αυτές που βρίσκονται στις ΗΠΑ, στην Κεντρική Ασία, στην Κίνα, στην Αργεντινή και στη Βραζιλία θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα εξαιτίας της απουσίας νερού είτε από την έλλειψη βροχοπτώσεων είτε από την έλλειψη νερού για άρδευση. Όπως τονίζουν οι ειδικοί ήδη στις ΗΠΑ οι κλιματικές αλλαγές έχουν ήδη επιφέρει σημαντικά προβλήματα στις καλλιέργειες.

«Οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν τα τελευταία χρόνια έχουν οδηγήσει σε συρρίκνωση πολλών ειδών καλλιέργειας όπως τα λαχανικά. Δεν γίνεται πλέον καλλιέργεια τομάτας στις νότιες περιοχές των ΗΠΑ αφού δεν μπορεί να επιτευχθεί πλέον σε αυτές τις συνθήκες η διαδικασία της επικονίασης- γονιμοποίησης. Έχουν σταματήσει επίσης να καλλιεργούνται φρέσκα φασολάκια στην Φλόριδα κατά την διάρκεια του καλοκαιριού»αναφέρει ο Κεν Μπουτ, ειδικός αγροτικών καλλιεργειών στο Πανεπιστήμιο της Φλόριδας.

Με δεδομένο ότι ο πληθυσμός της Γης αυξάνεται με ραγδαίο ρυθμό και υπολογίζεται ότι μέχρι το 2100 θα έχει διπλασιαστεί, η μείωση της αγροτικής παραγωγής αναμένεται να προκαλέσει παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: