Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

ΔΡΑΜΑ - ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2011 – ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΣ;



ΔΡΑΜΑ - ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2011 – ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΣ;
(ΜΕΡΕΣ ΚΡΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΧΤΙΔΕΣ ΦΩΤΟΣ ΚΑΙ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑΣ)
Νοέμβριος 2011. Μέρες βαθιάς κρίσης μαστιγώνουν τη γενέθλια πόλη μας. Δράμα πρωταθλήτρια της ανεργίας και της αποβιομηχάνισης. Η Βενιζέλου με πλήθος κλειστά μαγαζιά και δίχως φωτισμό βαραίνει τις καρδιές  μας.
Εικόνες που εξαπλώνονται σαν επιδημία στην πόλη, σε αιχμαλωτίζουν, σου μαυρίζουν την ψυχή. Ορδές ανήμπορων συνανθρώπων μας που επιζητούν βοήθεια. Στους δρόμους, στα καταστήματα, στα γραφεία, στα σπίτια. Καθημερινά να σου έρχονται λογαριασμοί, φόροι και τέλη. Και ο Βενιζέλος να απειλεί να κόψει μέσα στο καταχείμωνο το ρεύμα σε χιλιάδες συμπολίτες μας. Ακόμα και οι αγανακτισμένοι στην πλατεία διαλύθηκαν και αυτοί.
Πολιτικοί κοντόθωροι, μοιραίοι και άβουλοι, που οδήγησαν τη Χώρα στο χείλος του γκρεμού και ακόμη και τώρα απεργάζονται μικροκομματικά παιχνίδια στις πλάτες του Λαού.
Ο κόσμος δέχεται με ανακούφιση τον τεχνοκράτη Πρωθυπουργό, που ηγείται μιας νέας Κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ με μπλε και μαύρους κόκκους και θα συνεχίσει να εφαρμόζει την ίδια ανάλγητη πολιτική !!!
Την ίδια ώρα όμως δίνει πολύ μικρά ποσοστά σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, ενισχύει την Αριστερά, στέκεται σε απόσταση από την Πολιτική, είναι υποψιασμένος, ψάχνει και ζυγιάζει την στάση και την ψήφο του. Μπροστά στη διαρκώς διογκούμενη αντίδραση η Κυβέρνηση αναδιπλώνεται.  Δεν θα κόψει το ρεύμα στους διανοητικά ανάπηρους και όσους ζουν με μηχανική υποστήριξη !!!  Και όμως, αν το καλοσκεφτείς, είναι μια πρώτη νίκη μετά από οδυνηρές ήττες.
Και όμως ακόμη και αυτές τις τραγικές μέρες στη Δράμα και στην εποχή της βαθύτατης κρίσης, αν  προσέξουμε γύρω μας θα διαπιστώσουμε πως διαπερνούν τις ζωές μας αχτίδες φωτός και αισιοδοξίας.
Σε πρόσφατη επίσκεψή μας στα Θερμοκήπια στο δρόμο προς το Μικροχώρι, όπως και στο Οινοποιείο Μικροχωρίου, διαπιστώσαμε πως εκεί χτυπά η  Καρδιά μιας άλλης Ελλάδας, της Ελλάδας της δημιουργίας και της προόδου.
Το Σάββατο 26 Νοεμβρίου όσοι είχαμε την τύχη να παραβρεθούμε στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας και στη Συναυλία Λυρικού Τραγουδιού, που διοργάνωσε με ελεύθερη είσοδο ο Δικηγορικός Σύλλογος Δράμας, ζήσαμε μία απολαυστική διαφορετική καλλιτεχνική βραδιά και ταξιδέψαμε σε κόσμους μαγικούς.
Την ίδια μέρα νωρίς το απόγευμα οι φοιτητές του ΤΕΙ Αρχιτεκτονικής Τοπίου διοργάνωναν Χαριστικό – Ανταλλακτικό Παζάρι στη Σχολή τους.
Την Κυριακή 27 Νοεμβρίου δόθηκε η τελευταία παράσταση της θεατρικής ομάδας του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Δράμας, που ανέβασε το έργο «Ο κύκλος με την κιμωλία» του Μπέρτολτ Μπρέχτ. Με εισιτήριο 5 ευρώ, με δωρεάν παραστάσεις για συνταξιούχους και μαθητές, η γνωστή θεατρική ομάδα μας έδωσε τη δυνατότητα γελώντας μέσα από την καρδιά μας να ειρωνευτούμε την διαχρονικά ανάλγητη εξουσία και όσους κατατυραννούν τις φτωχές ζωές μας.
Τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου στο Εργατικό Κέντρο Δράμας το βιβλιοπωλείο Σονέτο, ο Σύλλογος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας και η Διοίκηση του ΕΥΚ Δράμας συνδιοργάνωσαν την παρουσία του βιβλίου του Σπύρου Κουζινόπουλου «Δράμα 1941 – Μια παρεξηγημένη εξέγερση». Είχαμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε για τα γεγονότα εκείνης της περιόδου, για την ιστορία του τόπου μας που εν πολλοίς αγνοούμε και εν τέλει να τιμήσουμε ουσιαστικά και όχι μόνο «επετειακά» την Εθνική Αντίσταση.
Υπάρχουν λοιπόν πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε ακόμη και σήμερα δίχως χρήματα ή με ελάχιστη επιβάρυνση.
Τέλος αν κοιτάξουμε γύρω μας θα διαπιστώσουμε ότι εν όψει Χριστουγέννων η Εκκλησία, αλλά και πλήθος Συλλόγων και φιλανθρωπικών οργανώσεων καλούν τους συμπολίτες μας να προσφέρουν ρούχα, παιχνίδια και τρόφιμα για τους οικονομικά αδύνατους συμπολίτες μας.
Δίχως να παραγνωρίζουμε το σημαντικότατο έργο και προσφορά της φιλανθρωπίας θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι δεν αρκεί.
Απαιτείται με την ουσιαστική συνδρομή της Πολιτείας, τη συμπόρευση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης  και την ενεργοποίηση και ευαισθητοποίηση των Πολιτών να δημιουργηθεί ένα ευρύτατο δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που θα προσφέρει πολύπλευρη καθημερινή βοήθεια σε όσους συμπολίτες μας βρέθηκαν και θα βρεθούν στο περιθώριο της κοινωνικής ζωής.   
Παναγιώτης Χατζηγεωργίου – Δικηγόρος – Γραμματέας Ν.Ε. Δράμας  της Δημοκρατικής Αριστεράς

Δεν υπάρχουν σχόλια: