Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

20.000 ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΑΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ STOP ΣΤΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΤΩΡΑ !!!


20.000 ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΑΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ
 STOP ΣΤΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΤΩΡΑ !!!
Η Δημοκρατική Αριστερά Δράμας με σχετικό δελτίο τύπου στις 17/10/2011 καλούσε «Φορείς και Επιστημονικούς Συλλόγους (π.χ. Εργατικό Κέντρο Δράμας και Δικηγορικό Σύλλογο Δράμας) να σταθούν στο πλευρό ανήμπορων συμπολιτών μας, που αδυνατούν να πληρώσουν μαζί με το λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος και το δυσβάστακτο χαράτσι στα ακίνητα. Να καλύψουν το κόστος προσφυγής των οικογενειών αυτών στη Δικαιοσύνη για να αποτρέψουν με δικαστικές αποφάσεις μία τέτοια εγκληματική εξέλιξη, ενδεχόμενο που από νομικής απόψεως κρίνεται εφικτό».
Το Εργατικό Κέντρο με την αρωγή και του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας ανταποκρίθηκε στο ώριμο κοινωνικό αίτημα και συγκάλεσε μία πρώτη συνάντηση με φορείς και πολίτες στις 3/11/2011. Ορίσθηκε δεύτερη συνάντηση για τις 16/11/2011. Συμμετείχαν πλήθος πολιτών, ο Δήμος Δράμας, οι Επαγγελματοβιοτέχνες, ο Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρίες κλπ
Αποφασίστηκε με τη σύμπραξη των άνω φορέων να υπάρξει εγρήγορση και δράση, με σκοπό να αποτραπεί η εγκληματική από κάθε άποψη διακοπή της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος σε αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας που αδυνατούν να πληρώσουν το χαράτσι. Συγκεκριμένα αποφασίστηκε:
α) αποστολή εξωδίκων που θα θέτει τους αρμόδιους προ των ευθυνών τους σε περίπτωση που προχωρήσουν σε διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος και επέλθουν δυσμενείς συνέπειες στην υγεία και τη ζωή των πολιτών
β) άσκηση ασφαλιστικών μέτρων στο αρμόδιο Δικαστήριο για να απαγορευτεί στη ΔΕΗ να προχωρήσει σε διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος
γ) δυναμική αντίδραση σε περίπτωση απόφασης διακοπής του ηλ. ρεύματος και επανασύνδεση του
Ήδη σε παρόμοιες ενέργειες έχουν προβεί σωρεία Δήμων, Εργατικών Κέντρων, Δικηγορικών Συλλόγων και πλήθος άλλων Φορέων, Συλλόγων και Πολιτών ανά την Ελλάδα και διογκώνεται συνεχώς ένα κίνημα αντίστασης.
Όταν μάλιστα το κίνημα αυτό θέτει σαφείς και συγκεκριμένους στόχους, όπως είναι η προστασία των αναξιοπαθούντων και όχι μαξιμαλιστικούς - όπως λόγου χάρη να μη πληρώσει κανείς, να ακυρωθεί ο νόμος στο σύνολό του και να πέσει η Κυβέρνηση -, τότε συσπειρώνει πλήθος κόσμου  και γιγαντώνεται.
Η Κυβέρνηση αρχικά προσπάθησε να αποτρέψει παρόμοιες κινήσεις και να θέσει εμπόδια. Με προτροπή της το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους γνωμοδότησε ότι δεν μπορούν οι Πολίτες να πληρώσουν στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων μόνο το λογαριασμό της ΔΕΗ δίχως το χαράτσι. Φρόντισε επίσης να μη μπορεί να γίνει αυτό και μέσω των ΑΤΜ των Τραπεζών.
Ο σχολιασμός από το Υπουργείο Οικονομικών ότι η προσωρινή διαταγή, που εξέδωσε επί σχετικής αιτήσεως το Μονομελές Πρωτοδικείο Καλαμάτας και απαγορεύει τη διακοπή του ρεύματος, συνιστά υπέρβαση της δικαιοδοσίας του και η προαναγγελλόμενη παρέμβαση και πάλι του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για το θέμα αυτό, αποδεικνύει έλλειψη ψυχραιμίας και πανικό.  Συνιστά ωμή και κατάπτυστη παρέμβαση στο έργο της Ελληνικής Δικαιοσύνης, όπως κατήγγειλε και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών.    
Ήδη και μετά τις εξελίξεις αυτές ο κ. Βενιζέλος υποχρεώθηκε σε αναδίπλωση. Δήλωσε πως δεν πρόκειται να διακοπεί το ρεύμα σε ευπαθείς ομάδες πολιτών και άφησε να διαφανεί πως επίκειται τροποποίηση του Νόμου, ώστε να απαλλαγούν ενδεχομένως οι οικονομικά αδύνατοι πολίτες. Αυτή ήταν η πρώτη νίκη μας. Οφείλουμε να συνεχίσουμε τον αγώνα μας, έτσι ώστε η Κυβέρνηση να προβεί άμεσα στα αυτονόητα:
 - να καταργήσει τη διάταξη που προβλέπει διακοπή της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος σε περίπτωση που δεν πληρωθεί το χαράτσι, ενέργεια από κάθε άποψη παράνομη, που θα οδηγήσει μέσα στο καταχείμωνο σε προσβολή της υγείας πολιτών και ενδεχομένως σε  απώλειες ανθρώπινων ζωών
- να δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες να πληρώνουν μόνο το λογαριασμό της ΔΕΗ και το χαράτσι να βεβαιώνεται στο Δημόσιο Ταμείο, όπως οι λοιποί φόροι
- να τροποποιήσει το Νόμο, έτσι ώστε να μη επιβαρύνονται με το χαράτσι αυτό ευπαθείς ομάδες (άνεργοι, άποροι, χαμηλόμισθοι και μικροεισοδηματίες)
Αναμένεται άλλωστε η εκδίκαση σχετικών προσφυγών στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο πιθανότατα θα  κρίνει το χαράτσι αυτό ως αντισυνταγματικό.
                                                                        Παναγιώτης Χατζηγεωργίου
                                                Δικηγόρος – Γραμματέας Ν.Ε. Δράμας ΔΗΜΑΡ
                                                            

Δεν υπάρχουν σχόλια: