Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

Σχέδιο Διακήρυξης: Να μπει Στοπ στην Πορεία Καταστροφής της Πατρίδας και της Δημοκρατίας από τον Nikos Raptis, Κυριακή, 30 Οκτώβριος 2011


Σχέδιο Διακήρυξης: Να μπει Στοπ στην Πορεία Καταστροφής της Πατρίδας και της Δημοκρατίας

από τον Nikos Raptis, Κυριακή, 30 Οκτώβριος 2011 στις 9:08 μ.μ.
Τον τελευταίο καιρό, τα γεγονότα στα οποία δυναμικές ομάδες πολιτών επιβάλλουν ή προσπαθούν να επιβάλλουν τις απόψεις τους και την παρουσία τους στο δημόσιο χώρο «παίρνοντας το νόμο στα χέρια τους», πολλαπλασιάζονται και εγγίζουν πια τον συμβολικό πυρήνα του πολιτικού μας συστήματος: το Κοινοβούλιο, την Προεδρία της Δημοκρατίας, τους επισήμους εθνικούς εορτασμούς. Έχει προηγηθεί η γενίκευση της αυτοδικίας στη λειτουργία του αστικού χώρου, στις σχέσεις κράτους-πολιτών, στις διαπροσωπικές μας διευθετήσεις: η χώρα βυθίζεται στην ανομία και στην τυφλή «αγανάκτηση»...

Θεωρούμε χρέος μας να προειδοποιήσουμε πού οδηγεί αυτή η διαδρομή και πώς κατά τη γνώμη μας μπορούμε να αντιστρέψουμε την σημερινή τροχοδρόμηση προς την εθνική καταστροφή.

Η «έμπραχτη» επιβολή της ανομίας (στο όνομα της «αντίστασης», της «ανυπακοής», της «αγανάκτησης» κ.ο.κ) τελικά μεταθέτει την πολιτική διαμάχη στην πιο ωμή και αδιαμεσολάβητη από νόμους και κανονισμούς έκφραση του συσχετισμού δύναμης. Και ο πιο δυνατός, όπως θα αποδειχθεί αν τα πράγματα συνεχίσουν έτσι, είναι το πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο, η ιδεολογία του και οι μηχανισμοί επιβολής του, συμπεριλαμβανομένων σεναρίων εκτροπής που μοιάζουν σήμερα υπερβολικοί και την επιβολή ενός αυταρχικού-αντιδημοκρατικού καθεστώτος.

Προειδοποιούμε την κυβέρνηση και τη ΝΔ πως οφείλουν να ανταποκριθούν στο λαϊκό αίτημα για ανατροπή του μεταπολιτευτικού συστήματος και ανάληψη των ευθυνών που τους αναλογούν.Καλούμε τα δύο μεγάλα κόμματα που μας οδήγησαν ως εδώ να ανακοινώσουν αμέσως πως ξεκινούν διαδικασίες αυτοδιάλυσής τους και ανασύστασης «εκ του μηδενός» των πολιτικών χώρων που εκφράζουν· καλούμε τους πρωθυπουργούς και τους υπουργούς των κυβερνήσεων από το 2007 ως σήμερα να ανακοινώσουν πως μετά τη λήξη της θητείας της σημερινής κυβέρνησης, τον Οκτώβριο του 2013, θα αποσυρθούν οριστικά από την πολιτική.

Ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου να περιοριστεί το ταχύτερο δυνατό στη θέση του ηγέτη του πλειοψηφικού κόμματος στη Βουλή και να αναθέσει σε προσωπικότητα ευρέως βεληνεκούς τη συγκρότηση μιας κυβέρνησης εθνικής ανάγκης, με διευρυμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, που θα υλοποιήσει τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας και θα τη οδηγήσει  ως τις επόμενες εκλογές, το 2013. Καλούμε τα κόμματα εξουσίας και τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις να ανακηρύξουν το τέλος της μεταπολιτευτικής περιόδου και να εκκινήσουν τις πολιτικές εκείνες διαδικασίες που θα οδηγήσουν στη σύγκληση μιας μαζικής συντακτικής συνέλευσης, με πλατιά λαϊκή-κοινωνική συμμετοχή.

Προειδοποιούμε τα κόμματα της αντιπολίτευσης πως ο λαϊκισμός, η βία και η αυθαιρεσία που έχουν εξαπολύσει ή/και ανέχονται τελικά θα στραφεί και εναντίον τους και θα βυθίσει την Πατρίδα. Τα καλούμε να πρωταγωνιστήσουν στο αίτημα της τήρησης της νομιμότητας παντού.

Τα μέλη και τα στελέχη της αριστεράς ας αναλογιστούν τι θα σημάνει για τα ίδια και τα ιδεώδη που εκπροσωπούν η γενίκευση του αιτήματος για να μπει ένα τέλος στην ανομία, τις καταλήψεις και την διαρκή ομηρεία των απλών πολιτών, έστω και με εξωθεσμικό-πραξικοπηματικό τρόπο. Αυτό που οδηγούν πέραν του χείλους του γκρεμνού δεν είναι άλλο παρά το άρμα στο οποίο και τα ίδια κάθονται -και μάλιστα στην πρώτη θέση!

Καλούμε τους πολίτες να απόσχουμε, παρά τα αισθήματα οργής, αγανάκτησης, αδικίας που αισθανόμαστε, από κάθε πράξη που κινείται πέραν της τήρησης των Νόμων και του Συντάγματος και διαταράσσει την ομαλή διαβίωση των συμπολιτών μας: «είμαστε εις το εμείς»! Για να αλλάξει η νομιμότητα προς προοδευτική, κοινωνική, δημοκρατική κατεύθυνση –πράγμα που είναι εθνικά απαραίτητο να γίνει- οφείλουμε πρώτα απ’ όλα να κινηθούμε σε «μακρά πορεία εντός των θεσμών» της Μεταπολίτευσης και να πολιτικοποιήσουμε την δυσφορία μας προς την επιθυμητή για μας τους πολίτες κατεύθυνση. Θέλουμε να ηττηθεί το καθεστώς μπλοκ της παραοικονομίας, της διαφθοράς, του «μαύρου χρήματος» και της αργομισθίας, όχι να γιγαντώσουμε την επιρροή του.

Είναι η ώρα της οικοδόμησης του μέλλοντος της Πατρίδας και των παιδιών μας, όχι του τυφλού γκρεμίσματος των πάντων. Είναι η ώρα της προοδευτικής-κοινωνικής-δημοκρατικής μετεξέλιξης της Μεταπολίτευσης, όχι της επιστροφής σε αυταρχικές, φασίζουσες και εθνοκεντρικές επιλογές. Είναι η ώρα της διαφύλαξης και της εμβάθυνσης των μεγάλων κατακτήσεων του λαού μας των τελευταίων δεκαετιών, με κορυφαία τη συμμετοχή της Πατρίδας στον ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Είναι η ώρα της ευθύνης και της αλλαγής, όχι της επιπολαιότητας και της οπισθοδρόμησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: