Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Για την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς


Monday, October 10, 2011

Για την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς

Του Ανδρέα Παπαδόπουλου
Ο χώρος της κεντροαριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας και της «κοινής λογικής» παρουσιάζει ένα τεράστιο κενό, έχει μείνει ορφανός, χωρίς γνήσια έκφραση και εκπροσώπηση.
Το ΠΑΣΟΚ εκ των πραγμάτων έχει μετακινηθεί σε θέσεις που δεν συνάδουν με αυτές της σοσιαλδημοκρατίας, ούτε καν της «δεξιάς σοσιαλδημοκρατίας». Με τις επιλογές του διαλύει τον κοινωνικό ιστό και οδηγεί μεγάλα τμήματα της κοινωνίας στο περιθώριο.
Οι άλλες δυνάμεις της αριστεράς, όπως εκφράζονται από το ΚΚΕ και το ΣΥΡΙΖΑ, έχουν μετακινηθεί εδώ και καιρό σε παλαιοκομμουνιστικές και αντιευρωπαϊκές θέσεις. Επενδύουν στην καταστροφή και στα συντρίμμια της χώρας. Αδιαφορούν πλήρως για το κόστος που μπορεί να έχουν οι επιλογές τους στην οικονομία και στη λειτουργία της δημόσιας ζωής. Καταλαμβάνουν υπουργεία, κλείνουν τα λιμάνια και τα αεροδρόμια, βάζουν λουκέτα στα πανεπιστήμια και στα σχολεία, παρακωλύουν τις συγκοινωνίες. Πολλά από αυτά, μάλιστα, τα πράττουν σε αγαστή συνεργασία με το συνδικαλιστικό κατεστημένο του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.
Με βάση την παραπάνω ανάλυση η Δημοκρατική Αριστερά απευθύνεται σε όλη την ελληνική κοινωνία, στους προοδευτικούς και δημοκρατικούς πολίτες, διατυπώνοντας ένα πολιτικό σχέδιο ανασυγκρότησης του δημοκρατικού σοσιαλιστικού χώρου και της κεντροαριστεράς.
Γνωρίζουμε ότι στον ευρύτερο προοδευτικό και δημοκρατικό χώρο υπάρχουν δυνάμεις που επιθυμούν τις αλλαγές με κοινωνικό πρόταγμα, επενδύουν στη σταθερή παρουσία της χώρας στο στενό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ευρώ, δεν γοητεύονται από τα αποκαΐδια της χώρας.
Για παράδειγμα το επιστημονικό δυναμικό, τα πολιτικά στελέχη που συσπειρώνονται γύρω από το περιοδικό «Μεταρρύθμιση» ή τα στελέχη με αναφορές στο «κοινωνικό ΠΑΣΟΚ» που γνωρίζουν τους λόγους για τους οποίους η χώρα έχει οδηγηθεί στη σημερινή αδιέξοδη κατάσταση και υποστηρίζουν τις αλλαγές με «αριστερό πρόσημο». Σε αυτές αλλά και σε άλλες δυνάμεις η Δημοκρατική Αριστερά απευθύνει το κάλεσμά της για την ανασυγκρότηση του χώρου της κεντροαριστεράς.

Ο Ανδρέας Ε. Παπαδόπουλος είναι εκπρόσωπος Τύπου της Δημοκρατικής Αριστεράς

Δεν υπάρχουν σχόλια: