Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

Ερώτηση βουλευτών ΔΗΜΑΡ για την κατάργηση του τελωνείου Δράμας



ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ                                                                                                                     


                                                                                                          18-10-2011
Ερώτηση

Προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών

Θέμα: Κατάργηση τελωνείου Δράμας

Στο  πλαίσιο της ασκούμενης Κυβερνητικής Πολιτικής για συγχωνεύσεις – καταργήσεις φορέων και δημοσίων υπηρεσιών ο ήδη υποβαθμισμένος Νομός Δράμας έχει ήδη πληρώσει «βαρύ φόρο αίματος». Μετά από μια σειρά αποφάσεων (αναστολή λειτουργίας του ΤΕΙ Οινολογίας, κατάργηση δρομολογίων ΟΣΕ, επικείμενη κατάργηση Στρατολογικού Γραφείου Δράμας, παύση λειτουργίας στρατοπέδου, υποβάθμιση Γ. Ν. Νοσοκομείου, συγχωνεύσεις σχολείων κλπ), που επέφεραν βαρύ πλήγμα στην κοινωνία και οικονομία της Δράμας, φημολογείται ότι επίκειται και το κλείσιμο του Τελωνείου Δράμας. 
Στο όνομα της αναδιοργάνωσης των υπηρεσιών, του εξορθολογισμού των δαπανών και της εξοικονόμησης πόρων δεν είναι δυνατόν να πλήττεται βαρύτατα η οικονομία και η σημαντικότατη εξαγωγική δραστηριότητα της Δράμας και κατ΄ επέκταση της Χώρας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, που δημοσιοποίησε το Επιμελητήριο Δράμας, ο Νομός έχει αυξημένη παραγωγική δραστηριότητα. Ειδικότερα δραστηριοποιούνται πάνω από 70 εξαγωγικές επιχειρήσεις στους κλάδους μαρμάρου, ξύλου, οίνου, τροφίμων και γεωργικών προϊόντων με ιδιαίτερα μεγάλο όγκο εξαγωγών. Στο Τελωνείο Δράμας διενεργούνται πάνω από 3.500 σχετικές πράξεις. Στο Νομό δραστηριοποιούνται επίσης οι μεγαλύτερες βιομηχανίες μαρμάρου. Επιπλέον η Δράμα αποτελεί πύλη εισόδου στη Βουλγαρία και τις υπόλοιπες Βαλκανικές Χώρες.
Είναι προφανές ότι τυχόν κατάργηση του Τελωνείου Δράμας και μεταφορά των αρμοδιοτήτων του σε άλλη περιοχή θα συνιστούσε βαρύ πλήγμα για το Νομό και την εν γένει εξαγωγική δραστηριότητα, που θα επιβαρύνονταν σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία με επιπλέον δυσβάστακτο κόστος, καθώς θα έπρεπε οχήματα, φορτία και ανθρώπινο δυναμικό να μετακινούνται προς άλλα Τελωνεία της Χώρας.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1.         Είναι στις προθέσεις της Κυβέρνησης να καταργηθεί το Τελωνείο Δράμας και αν ναι με ποια κριτήρια αποφασίστηκε η κατάργηση του συγκεκριμένου Τελωνείου που έχει σημαντικότατη δράση και ρόλο στην οικονομία του Νομού;
2.         Σε κάθε περίπτωση προτίθεται η Κυβέρνηση να λάβει μέτρα για να τονώσει την οικονομία του Νομού Δράμας και την ιδιαίτερα σημαντική για την Εθνική Οικονομία εξαγωγική δραστηριότητα των Δραμινών Επιχειρήσεων;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Θανάσης Λεβέντης

Νίκος Τσούκαλης

Γρηγόρης Ψαριανός

Δεν υπάρχουν σχόλια: