Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας


Διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας

E-mailΕκτύπωσηPDF
Ερώτηση προς την  κα Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Δια βίου μάθησης με θέμα τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας κατέθεσαν οι βουλευτές Ν. Τσούκαλης και Γρ. Ψαριανός. Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:
Με πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, θα αποσπαστούν
μόνο δύο μόνιμοι εκπαιδευτικοί σε κάθε Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας σε όλη την επικράτεια, ουσιαστικά επιβεβαιώνοντας την αδυναμία στελέχωσης των εν λόγω σχολείων για τους επόμενους μήνες. Αξίζει να τονιστεί ότι τις προηγούμενες σχολικές χρονιές, η τακτική κάλυψης των κενών θέσεων με την πρόσληψη ωρομίσθιων εκπαιδευτικών προκαλούσε προβλήματα τόσο λόγω της μη εξειδίκευσης των εν λόγω υπαλλήλων όσο και λόγω της καθυστέρησης της διαδικασίας.
Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας είναι ένα καινοτόμο Σχολείο Εκπαίδευσης Ενηλίκων που απευθύνεται σε πολίτες 18 ετών και άνω, οι οποίοι δεν έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική κατώτερη βαθμίδα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευση. Οι Συμβουλευτικές υπηρεσίες, ο Σύμβουλος Σταδιοδρομίας και ο Σύμβουλος Ψυχολόγος αποτελούν μία από τις καινοτομίες αυτών των σχολείων. Η δε χρηματοδότηση εξασφαλίζεται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το Ελληνικό Δημόσιο.
Δεδομένου του βασικού κοινωνικού ρόλου των Σ.Δ.Ε. ως προς την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού μέσω της εκπαίδευσης, της επανασύνδεσης με την τυπική εκπαίδευση, της διαμόρφωσης θετικής στάσης προς τη μάθηση, της απόκτησης βασικών γνώσεων και δεξιοτήτων και τελικά πρόσβασης στην αγορά εργασίας, και τη βαθιά ανάγκη ανάπτυξης της Ελλάδας,
ερωτάται η κ. Υπουργός:
Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να μη διασαλευτεί η εύρυθμη λειτουργία των ΣΔΕ;
Αν δεν ανακληθεί η απόφαση μείωσης της στελέχωσης των σχολείων από αποσπάσεις μόνιμων εκπαιδευτικών, προτίθεται να επισπεύσει τις διαδικασίες στελέχωσής τους από αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, αντί ωρομισθίων;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Νίκος Τσούκαλης
Γρηγόρης Ψαριανός

Δεν υπάρχουν σχόλια: