Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Καθυστέρηση διάθεσης σχολικών βιβλίων


Καθυστέρηση διάθεσης σχολικών βιβλίων

E-mailΕκτύπωσηPDF
Ερώτηση προς την κα Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων
Θέμα: Καθυστέρηση διάθεσης σχολικών βιβλίων
Σύμφωνα με τη Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας, μία εβδομάδα πριν από την έναρξη του σχολικού έτους υπάρχουν κέντρα διανομής σχολικών βιβλίων, τα οποία δεν έχουν παραλάβει ούτε ένα βιβλίο και άλλα που έχουν ελάχιστους από τους 126 τίτλους βιβλίων.
Σε δημόσιες παρεμβάσεις της, η ηγεσία του Υπουργείου δεν αρνήθηκε τις μεγάλες καθυστερήσεις στην εκτύπωση των βιβλίων, τα οποία υπολογίζεται ότι θα είναι έτοιμα περί τα τέλη Οκτωβρίου και επέρριψε ευθύνες στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Λαμβανομένου υπόψη ότι κάθε χρόνο τυπώνονται και διανέμονται περίπου 45 εκατ. βιβλία στα σχολεία, ενώ φέτος αναμένεται να διανεμηθούν 32 εκατ. αντίτυπα με κόστος περίπου 26 εκατ. ευρώ, είναι προφανές ότι είναι αδύνατον να διασφαλιστεί η έγκαιρη διανομή των βιβλίων με την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Η απόφαση της διανομής, εναλλακτικά, βιβλίων σε μορφή dvd και φωτοτυπιών, μόνο ως ημίμετρο μπορεί να θεωρηθεί, ενώ έχει προκύψει ζήτημα σχετικά με το ποιος θα πληρώσει τις φωτοτυπίες, καθώς από τη μία, η υφυπουργός Παιδείας δηλώνει ότι τα έξοδα θα καλυφθούν από τις σχολικές επιτροπές (οι οποίες φέρονται να μη διαθέτουν τα απαιτούμενα κονδύλια) και από την άλλη, η ΔΟΕ καλεί τα ΔΣ των συλλόγων «να ενημερώσουν άμεσα τους συλλόγους διδασκόντων, να μην καλύψουν το πρόβλημα, να αρνηθούν κατηγορηματικά να ζητήσουν χρήματα από τους γονείς ή από κάθε λογής ιδιώτες-χορηγούς και να προγραμματίσουν μαζί με τους συλλόγους εκπαιδευτικών ΠΕ και με τους συλλόγους γονέων, κοινές συνελεύσεις ενημέρωσης και απόφασης αγώνα ώστε να μπλοκάρουν τη διάθεση χρημάτων από τις σχολικές επιτροπές γι’ αυτό το λόγο».

Με βάση τα προαναφερόμενα,

ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:
Ποιοι οι λόγοι της τεράστιας καθυστέρησης στην εκτύπωση και την έγκαιρη διανομή των σχολικών βιβλίων στους μαθητές; Για ποιο λόγο δε μερίμνησε για την επίλυση των όποιων γραφειοκρατικών ή άλλων προβλημάτων, παρά τις προειδοποιήσεις της ΔΟΕ;
Από πού θα αντληθούν τα απαιτούμενα κονδύλια για τη χρηματοδότηση από τις Σχολικές Επιτροπές των φωτοτυπιών που θα αντικαταστήσουν κατά το πρώτο δίμηνο του έτους τα σχολικά βιβλία; Εγγυάται ότι θα διατεθούν στις Σχολικές Επιτροπές άμεσα οι απαραίτητοι πόροι, προκειμένου να μη μείνουν τελικά χωρίς διδακτική ύλη οι μαθητές;
6.9.11


Οι ερωτώντες βουλευτές


Φώτης Κουβέλης


Θανάσης Λεβέντης


Νίκος Τσούκαλης


Γρηγόρης Ψαριανός

Δεν υπάρχουν σχόλια: