Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

ΚΑΛΟ ΚΑΤΕΥΟΔΙΟ ΣΥΝΤΡΟΦΕ ΛΕΩΝΙΔΑ


ΚΑΛΟ ΚΑΤΕΥΟΔΙΟ ΣΥΝΤΡΟΦΕ ΛΕΩΝΙΔΑ

          Από χθες ο Λεωνίδας Κύρκος ανήκει στην αιωνιότητα.  Με το θάνατό του κλείνει μια ολόκληρη εποχή, εποχή ελπίδων, ανάτασης, προσδοκιών, πικρίας, απογοητεύσεων αλλά και μεγάλων κατακτήσεων. Όλοι εμείς που πορευτήκαμε μαζί του μέχρι σήμερα, κάποιοι από τη διάσπαση του 1968, κάποιοι άλλοι αργότερα, αποχαιρετούμε τον ιστορικό ηγέτη της ανανεωτικής αριστεράς σ. Λεωνίδα Κύρκο. Ουσιαστικά αποχαιρετούμε τον άνθρωπο-σύμβολο  των ανανεωτικών ιδεών της αριστεράς στην Ελλάδα.
Αναδείχθηκε σε κορυφαίο στέλεχος της αριστεράς τα πέτρινα χρόνια, «εισέπραξε» την ποινή του θανάτου, που ευτυχώς έμεινε ανεκτέλεστη, καταδικάσθηκε σε πολύχρονες φυλακίσεις (μέχρι και το Στρατοδικείο της Δράμας «τον τίμησε»), «περιηγήθηκε» σε φυλακές & εξορίες.
Ήταν ο άνθρωπος-σύμβολο, που με τον καλλίτερο τρόπο συνδύαζε την ιδιότητα του κορυφαίου πολιτικού στελέχους με την ποιότητα και ακεραιότητα του χαρακτήρα των αγωνιστών της αριστεράς.
Υπήρξε «η προσωποποίηση» του πολιτικού ήθους και της συνέπειας, που οφείλει να έχει κάθε αριστερός, ώστε να είναι πειστικός και παράδειγμα για την κοινωνία. Δεν είναι τυχαίο ότι είναι ο πρώτος ηγέτης της αριστεράς στην Ελλάδα, ο οποίος με δική του πρωτοβουλία παραιτήθηκε από όλα τα κομματικά αξιώματα και άνοιξε το δρόμο στη νεώτερη γενιά.
Εξαιρετικός ρήτορας, επικοινωνούσε με μεγάλα ακροατήρια και μπόλιαζε την κοινωνία με τις ιδέες της ανανεωτικής αριστεράς. Η αποδοχή και η προσωπική του εμβέλεια ήταν πολύ μεγαλύτερες από την εκλογική απήχηση του ΚΚΕ εσ. ή της ΕΑΡ. Ο ίδιος το ήξερε καλλίτερα από τον καθένα. Ουδέποτε το χρησιμοποίησε για να επιβάλλει απόψεις και θέσεις. Δημοκρατικός,  διαλλακτικός, έδινε την πολιτική του μάχη στο Κόμμα και αποδεχόταν το αποτέλεσμα.
Η στήριξή του στη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ υπήρξε η τελευταία του πολιτική πράξη και ταυτόχρονα σήμα πορείας για μας. Κατέδειξε το συνεχές ενδιαφέρον του για την πολιτική, για την αριστερά, για την Ελλάδα και μάς έδωσε ώθηση στη δύσκολη πορεία που ξεκινήσαμε. Στην πορεία αυτή, η προσωπικότητα του σ. Λεωνίδα, οι ιδέες, η ίδια του η ζωή αποτελούν σημείο αναφοράς για όλους μας.
Υπήρξε ακαταπόνητος και ασυμβίβαστος αγωνιστής, οραματιστής της Αριστεράς και συνάμα  ρεαλιστής της ζωής, υπέρμαχος της ουσιαστικής ενότητας της Αριστεράς, πρωτεργάτης της ανανέωσης της Αριστεράς, αλλά και της εν γένει πολιτικής ζωής.
Για όλους εμάς στη Δημοκρατική Αριστερά υπήρξε καλός σύντροφος, φίλος  και δάσκαλος.
Η αναγνώριση από εχθρούς και φίλους του ήθους, της εντιμότητας και ανιδιοτέλειάς του, της αγωνιστικότητάς του και της εν γένει προσφοράς του στην Αριστερά, στην Ελλάδα και στον Λαό μας αποτελεί τον καλύτερο επικήδειο για τον Λεωνίδα, όπως τον αποκαλούσε ο απλός κόσμος, που τον ένοιωθε ως τον δικό του σύντροφο.

                                                Το Γραφείο Τύπου της Ν.Ε. Δράμας
                                                της Δημοκρατικής Αριστεράς

Δεν υπάρχουν σχόλια: