Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

Έκκληση για συλλογική αντίδραση στην επιχειρούμενη εκτέλεση του περιβάλλοντος της χώρας μας


Ν. Tσούκαλης: Έκκληση για συλλογική αντίδραση στην επιχειρούμενη εκτέλεση του περιβάλλοντος της χώρας μας
Προς όλες τις περιβαλλοντικές οργανώσεις της Ελλάδας
02/08/2011

.Αγαπητοί φίλοι

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην ολομέλεια της βουλής, του εφαρμοστικού νόμου για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα είχα αναφέρει πως πρόκειται για «σχέδιο εν ψυχρώ εκτέλεσης του Περιβάλλοντος και της Χωροταξίας στη χώρα μας» κάτι για το οποίο είχε διαμηνύσει σαφώς, κατά την παρουσίαση των προγραμματικών του δηλώσεων, ο νέος υπουργός ΠΕΚΑ κ. Παπακωνσταντίνου.

Οι εξελίξεις έκτοτε είναι ραγδαίες. Ήδη ψηφίστηκε το ν/σ για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας όπου ανατράπηκαν διαχρονικά δεδομένα για τις λατομικές δραστηριότητες. Αυτές τις μέρες συζητούνται στην ολομέλεια της βουλής τόσο το ν/σ περί περιβαλλοντικής αδειοδότησης έργων και δραστηριοτήτων, ρύθμιση αυθαιρέτων σε συνάρτηση με δημιουργία περιβαλλοντικού ισοζυγίου και άλλες διατάξεις, αρμοδιότητας ΥΠΕΚΑ, όσο και το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών- "Ρυθμίσεις για την Ανάπτυξη και τη Δημοσιονομική Εξυγίανση"- στο οποίο ρυθμίζονται μεταξύ άλλων και θέματα τουριστικής ανάπτυξης, δυσμενέστερα και από αυτό το Χωροταξικό για τον τουρισμό του κ. Σουφλιά, το οποίο η προηγούμενη ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, είχε υποσχεθεί να αναθεωρήσει.

Θεωρώ πως πρόκειται στην κυριολεξία για περιβαλλοντοκτόνα ν/σ που όμοιά τους δεν υπάρχουν από τη μεταπολίτευση και εφεξής. Μπορούν να συγκριθούν μόνο με την πολιτική της ΕΡΕ μετά τον εμφύλιο που, στο όνομα της εκβιομηχάνισης της χώρας, την κατέστρεψε περιβαλλοντικά και κοινωνικά. Κάτι ανάλογο κάνει η κυβέρνηση τώρα στο όνομα της υλοποίησης του μακροπρόθεσμου.

Χωρίς καμία διάθεση υπερβολής ή αντιπολιτευτικής διάθεσης θέλω να σας διαβεβαιώσω πως αποδομούνται τα πάντα. Ανατρέπεται το θεσμικό πλαίσιο της περιβαλλοντικής προστασίας και εξαφανίζονται κεκτημένα αγώνων πολλών δεκαετιών. Το χειρότερο απ’ όλα είναι πως οι αλλαγές που θα συμβούν σε δάση, παραλίες, βιοτόπους κλπ θα είναι μη αναστρέψιμες. Η δημόσια περιουσία ίσως κάποια στιγμή επανέλθει στο Ελληνικό δημόσιο. Η καταστροφή που θα συντελεστεί στο περιβάλλον δεν θα μπορεί να αποκατασταθεί.

Μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση, με λύπη μου διαπιστώνω πως η αντίδραση του περιβαλλοντικού κινήματος (απ’ το οποίο προέρχομαι) είναι ελάχιστη έως ανύπαρκτη. Θεωρώ λοιπόν πως όλες οι περιβαλλοντικές οργανώσεις της χώρας, συλλογικά ή ατομικά, πρέπει να αντιδράσουν με κάθε μέσο και τρόπο στον επιχειρούμενο βιασμό του Ελληνικού περιβάλλοντος.

Θέλω σε όλους τους τόνους να σας διαβεβαιώσω, πως δεν επιθυμώ σε καμιά περίπτωση να δρέψω κομματικά οφέλη, ή να εμπλακώ σε εσωτερικά ζητήματα δράσης και έκφρασης του περιβαλλοντικού κινήματος. Η πρωτοβουλία μου αυτή πηγάζει ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ από την αγωνία μου, για το μέλλον του περιβάλλοντος της χώρας μας η οποία έχει ανάγκη από πράσινες λύσεις. Λύσεις που αποτελούν μονόδρομο για την ανασυγκρότηση της κατεστραμμένης ελληνικής οικονομίας της.

Θα είμαι στη διάθεσή σας για την παροχή κάθε διευκρίνησης και πληροφορίας ευελπιστώντας πως η πρωτοβουλία μου θα συμβάλει στη συλλογική και οργανωμένη αντίδραση του συνόλου των περιβαλλοντικών οργανώσεων της χώρας.

Φιλικά

Νίκος Τσούκαλης

Βουλευτής Αχαΐας της Δημοκρατικής Αριστεράς

Δεν υπάρχουν σχόλια: