Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Ενδεχόμενες εκλογές θα παράξουν μεγαλύτερα αδιέξοδα στη χώρα.


Ενδεχόμενες εκλογές θα παράξουν μεγαλύτερα αδιέξοδα στη χώρα.
Σπύρος Λυκούδης, metro, 26/05/2011

Τη διαφωνία του με το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες εκφράζει με συνέντευξή του στη «metro» ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς, Σπύρος Λυκούδης, εκτιμώντας ότι οι εκλογές θα πολλαπλασιάσουν τα αδιέξοδα της χώρας. Ο κ. Λυκούδης είναι ιδιαίτερα αιχμηρός τόσο με τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΚΚΕ, που έχουν κατά καιρούς περιγράψει το κόμμα της ΔΗΜΑΡ ως «δεκανίκι» του ΠΑΣΟΚ και ανά πάσα στιγμή πρόθυμο για συνεργασία με την κυβέρνηση. «Πρόκειται για πολιτικές ανοησίες. Εμείς δεν είμαστε κομπλεξική Αριστερά. Δεν πιστεύουμε ότι θα αποδείξουμε την αριστεροσύνη μας καθυβρίζοντας τους αντιπάλους μας ή γιαουρτώνοντας πολιτικά πρόσωπα», τονίζει χαρακτηριστικά.

Εδώ που φτάσαμε, υπάρχει διέξοδος για τον απεγκλωβισμό της χώρας από το Μνημόνιο;
Ύστερα από ένα χρόνο Μνημονίου και των επικαιροποιήσεών του, η χώρα μας βρίσκεται στο μαύρο τοπίο της ύφεσης, με εκτίναξη του πληθωρισμού και συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης. Η ανεργία παίρνει εφιαλτικές διαστάσεις, η ακρίβεια γιγαντώνεται, τα συστήματα διαπλοκής, γραφειοκρατίας και διαφθοράς παραμένουν κυρίαρχα, δομές και θεσμοί καταρρέουν, εργασιακά δικαιώματα σαρώνονται, επιχειρήσεις κλείνουν η μία μετά την άλλη, η αγορά έχει στεγνώσει από ρευστότητα, το κράτος έχει κηρύξει ιδιότυπη στάση πληρωμών, ο ελληνικός λαός βρίσκεται σε απόγνωση. Δεν αμφισβητούμε προθέσεις, μετράμε όμως αποτελέσματα. Με τις εφαρμοζόμενες πολιτικές, διέξοδος από την πολύπλευρη κρίση όχι μόνον δεν διαφαίνεται, αλλά η χώρα είναι σήμερα αντιμέτωπη με τον άμεσο κίνδυνο πλήρους κατάρρευσης.
Η ΔΗΜΑΡ υπογραμμίζει προς κάθε κατεύθυνση την εξαιρετικά επείγουσα ανάγκη να συμφωνηθούν και να εφαρμοστούν αλλαγές στην ακολουθούμενη οικονομική και κοινωνική πολιτική, που θα στοχεύουν:

• Στην αντιστροφή της ύφεσης, μέσα από την υλοποίηση μιας αναπτυξιακής πορείας, που θα τονώνει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, θα δημιουργεί απασχόληση, θα αυξάνει τα εισοδήματα, θα διασφαλίζει την αειφορία των πόρων, την προστασία του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής.

• Στη δίκαιη κατανομή των βαρών της κρίσης.

• Στην ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης.
 Επίσης θα εγγυώνται στα χειμαζόμενα στρώματα μελλοντική ανταπόδοση.

Συνεπώς δεν πρόκειται να προσφέρετε συναίνεση στην κυβερνητική πολιτική…
Με δεδομένο τις παραπάνω εκτιμήσεις μας για τις κυβερνητικές επιλογές, είναι σαφές ότι δεν μπορούμε να συναινέσουμε στην ακολουθούμενη πολιτική της κυβέρνησης και θα καταψηφίσουμε το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα του κυρίου Παπανδρέου. Αντιθέτως, υποστηρίζουμε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου να προχωρήσουμε σε μια πολιτική συνεννόηση, που θα συμπυκνώνεται στο μήνυμά μας προς τους Ευρωπαίους εταίρους: Αντιμετωπίστε το μέλλον της ελληνικής οικονομίας με την παραδοχή ότι η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλη πίεση, δεν αντέχει άλλα μέτρα.

Συμφωνείτε με την άποψη ότι χρειάζεται άμεση προσφυγή στις κάλπες;
Η Δημοκρατική Αριστερά είναι έτοιμη να δώσει τη μάχη, όποτε κι αν προκηρυχθούν εκλογές. Δεν αποτελούν όμως λύση οι εκλογές. Με δεδομένους τους σημερινούς συσχετισμούς, οι εκλογές θα παραγάγουν ακόμα μεγαλύτερα αδιέξοδα. Αυτό που χρειάζεται ο τόπος είναι άλλες πολιτικές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ σας έχουν εντάξει στην κατηγορία των προθύμων για συνεργασία με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Τι απαντάτε;
Όλα όσα λέγονται ή γράφονται περί «δεκανικιού», «προθύμων» κ.λπ., όταν αναφέρονται στη σχέση της ΔΗΜΑΡ με το ΠΑΣΟΚ, δεν είναι απλώς πολιτικές ανοησίες. Γίνονται με την επανάληψή τους και γραφικές, για αυτό και πληκτικές. Η ΔΗΜΑΡ δεν ετεροκαθορίζεται. Έχει τις δικές της πολιτικές, τη δική της φυσιογνωμία και με βάση αυτά ορίζεται ως σύγχρονη και υπεύθυνη αριστερή δύναμη. Εμείς δεν είμαστε κομπλεξική Αριστερά. Δεν πιστεύουμε ότι θα αποδείξουμε την αριστεροσύνη μας καθυβρίζοντας το ΠΑΣΟΚ ή άλλες δυνάμεις ή γιαουρτώνοντας πολιτικά πρόσωπα. Εμείς ασκούμε σκληρή αντιπολίτευση στο ΠΑΣΟΚ στη βάση του καθαρού πολιτικού μας λόγου.

Εκεί θα κριθούμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: