Τρίτη 3 Μαΐου 2011


Ανακοίνωση του Τομέα Πράσινων Πολιτικών και Οικολογίας της Δημοκρατικής Αριστεράς για το θέμα της Κερατέας

E-mailΕκτύπωσηPDF
ΚΕΡΑΤΕΑ (και ΑΤΤΙΚΗ):  ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ  ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ – ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ!

Χρειάσθηκαν  τέσσερις μήνες άγονων και βίαιων αντιπαραθέσεων και  απαράδεκτων προσπαθειών επιβολής λύσεων με αστυνομικά μέτρα, ώστε  να  πράξει η  κυβέρνηση  το αυτονόητο. Να δεχθεί να συζητήσει με τους  τοπικούς φορείς της Λαυρεωτικής για  το κρίσιμο όσο και κατεπείγον ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αν. Αττικής.
Η λύση που θα προκριθεί –πάντα στα όρια του δήμου Λαυρεωτικής– πρέπει να :

· αποκλείει κάθε περίπτωση υγειονομικής ταφής σύμμεικτων απορριμμάτων, χωρίς την προαπαιτούμενη επεξεργασία
· αποκλείει  κάθε σκέψη για μεθόδους πυρόλυσης / αεριοποίησης (τεχνολογίες πανάκριβες, εκτός τόπου για την ελληνική πραγματικότητα)
· δίνει άμεση προτεραιότητα στην ολοκληρωμένη ανακύκλωση (με διαλογή στην πηγή), κομποστοποίηση των οργανικών, πλήρη εφαρμογή συστημάτων ειδικών αποβλήτων και άμεσα μέτρα ελέγχου και διαχείρισης βιομηχανικών και τοξικών αποβλήτων.
· εξασφαλίζει οικονομικούς πόρους από τα σχετικά προγράμματα της Ε.Ε. και
· πληροί όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές για την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος.  

Η Δημοκρατική Αριστερά από την αρχή της κρίσης έδειξε με συνέπεια τον ορθό δρόμο: λύση σύμφωνη με τα πορίσματα και τις υποδείξεις των ειδικών επιστημόνων, με αναζήτηση κοινωνικής συναίνεσης.
Η προτεραιότητα της ανακύκλωσης δεν μπορεί να αφεθεί σε μεμονωμένες πρωτοβουλίες, αλλά να ενισχυθεί οργανωμένα, συγκροτημένα και καθολικά από την πολιτεία. Προς αυτή την κατεύθυνση, η Δημοκρατική Αριστερά επεξεργάζεται σχέδιο νόμου για να συμβάλει στην κατεπείγουσα ανάγκη να ξεκινήσει η γενικευμένη ανακύκλωση σε όλη τη χώρα.
Ο χρόνος που υπάρχει  είναι ελάχιστος: ας μην  σπαταληθεί στο βωμό της πελατειακής λογικής και των όποιων  εργολαβικών, τοπικιστικών ή πολιτικών συμφερόντων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: