Σάββατο 2 Απριλίου 2011

Ιδρυτικό συνέδριο της Δημοκρατικής Αριστεράς: Πιο ισχυρό "πράσινο" στίγμα ζητούν σύνεδροι


ΣΆΒΒΑΤΟ, 2 ΑΠΡΙΛΊΟΥ 2011

Ιδρυτικό συνέδριο της Δημοκρατικής Αριστεράς: Πιο ισχυρό "πράσινο" στίγμα ζητούν σύνεδροι

 Του Κώστα Παπαγιάννη, Αυγή, 2.4.11
Συνεχίζονται οι εργασίες του ιδρυτικού συνεδρίου της Δημοκρατικής Αριστεράς στο Σινέ Κεραμεικός, με τη συζήτηση να επικεντρώνεται στην οικονομία, στην οικολογική ταυτότητα του κόμματος και στο άνοιγμα του νεαρού σε ηλικία κόμματος στην κοινωνία. Επίσης έχει ανοίξει το θέμα των σχέσεων με το ΠΑΣΟΚ μετά τον χαιρετισμό του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου στο άνοιγμα των εργασιών του συνεδρίου.

Ο Γ. Παπανδρέου έκανε ανοίγματα στην ΔΗΜ.ΑΡ. εκτιμώντας ότι οι δύο πολιτικοί χώροι μπορούν να συνεργαστούν σε τομείς όπως η εμβάθυνση της δημοκρατίας, η πράσινη ανάπτυξη κι η καταπολέμηση της κοινωνικής αδικίας, τη στιγμή που ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φ. Κουβέλης, στην εισήγησή του στο συνέδριο, επανέλαβε αρκετές φορές την ανάγκη συγκρότησης ενός ευρύτερου προοδευτικού μετώπου σε κοινωνικό και κυβερνητικό επίπεδο, που να μπορεί να βγάλει την χώρα από την κρίση.
Ο Φ. Κουβέλης, πάντως, με δηλώσεις του επανέλαβε ότι δεν υπάρχει θέμα σύμπραξης των δύο κομμάτων, σημειώνοντας ότι "έχουμε πλήρη, κάθετη τη διαφωνία μας και την αντίθεσή μας στην ασκούμενη πολιτική". Αρκετά στελέχη υπενθυμίζουν την καχυποψία που έχει καλλιεργηθεί από την συνήθη πρακτική των ανοιγμάτων των στελεχών του ΠΑΣΟΚ στην αριστερά χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο.

Πιο ισχυρό "πράσινο" στίγμα ζητεί μερίδα συνέδρων
Στις παρεμβάσεις των συνέδρων κυριαρχεί η διάθεση για πιο ισχυρό "πράσινο" στίγμα στις θέσεις και τις παρεμβάσεις του κόμματος, όπως φάνηκε κι από την εκτενή αναφορά του Φ. Κουβέλη στη Φουκουσίμα και στην πρότασή του για πανευρωπαϊκή καμπάνια κατά της πυρηνικής ενέργειας, στην οποία συμφώνησαν οι περισσότεροι εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων. Οι Θ. Δημητρακόπουλος, Σ. Κουρουζίδης και Γ. Σακιώτης κατέθεσαν πρόταση ψηφίσματος που συνυπογράφεται από αρκετά μέλη του κόμματος για "μια σαφή σηματοδότηση της οικολογικής και πράσινης φυσιογνωμίας της ΔΗΜ.ΑΡ.", όπου προτείνουν Θεματικό Συνέδριο εντός του 2011 για "το οριζόντιο πρασίνισμα της Δημοκρατικής Αριστεράς" και της συγκρότηση της Νεολαίας ως Πράσινης και Αριστερής.
Σήμερα προγραμματίζονται οι ψηφοφορίες για το κείμενο Θέσεων και το σχέδιο Καταστατικού χωρίς να αναμένονται εκπλήξεις κι αύριο είναι η ψηφοφορία για τον πρόεδρο του κόμματος και τα 110 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής. Ο Φ. Κουβέλης αναμένεται να είναι ο μόνος υποψήφιος και θα υπάρξει εκτός απροόπτου μόνο μία λίστα εκλογής για την Κεντρική Επιτροπή. Τα δευτεροβάθμια όργανα θα συγκροτηθούν σε επίπεδο περιφερειών και μεγάλων πόλεων.

Δεν θα υπάρξουν αποφάσεις για τα ζητήματα της νεολαίας και της ευρωπαϊκής πολιτικής οικογένειας
Για τα ζητήματα της νεολαίας και της ευρωπαϊκής πολιτικής οικογένειας στην οποία θα συμμετάσχει η Δημοκρατική Αριστερά δεν αναμένονται αποφάσεις στο συνέδριο. Οι περίπου 75 σύνεδροι κάτω των 30 ετών που εκλέχτηκαν αριστίνδην θα πραγματοποιήσουν σύσκεψη για να διερευνήσουν το ζήτημα της συγκρότησης ή μη αυτόνομης από το κόμμα οργάνωσης νεολαίας.
Ούτε στο θέμα της ευρωπαϊκής πολιτικής οικογένειας θα υπάρξει απόφαση του συνεδρίου. Η Δημοκρατική Αριστερά βρίσκεται πιο κοντά στο Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, πλην όμως υπάρχει δυσαρέσκεια γιατί στο πρόσφατο συνέδριο του ΚΕΑ δεν επετράπη στους εκπροσώπους της ΔΗΜ.ΑΡ. να μιλήσουν, ενώ υπάρχουν σκέψεις και για το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα, που όμως αναγνωρίζει μόνο ένα κόμμα ανά χώρα και στην Ελλάδα τους Ευρωπαίους Πράσινους εκπροσωπούν οι Οικολόγοι Πράσινοι.
Λ.Κύρκος: Αισιόδοξος για στενότερη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ
 
Αισιόδοξος για στενότερη συνεργασία μεταξύ Δημοκρατικής Αριστεράς και ΠΑΣΟΚ δηλώνει το ιστορικό στέλεχος της ανανεωτικής αριστεράς, Λ. Κύρκος. Η παρέμβαση του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου στο ιδρυτικό συνέδριο της Δημοκρατικής Αριστεράς κι οι προτάσεις για διάλογο των δύο κομμάτων "ήταν ένα μήνυμα ωριμότητας και αποφασιστικότητας κι ελπίζω πως θα πάμε καλά" σημείωσε ο Λ. Κύρκος, προσθέτοντας ότι "ελπίζω να δοθεί η δυνατότητα και στα δύο κόμματα να επεξεργαστούν μια ατζέντα διαλόγου και να μπουν στην συζήτηση, μπροστά στην ελληνική κοινωνία".
Αναφερόμενος στην εισήγηση του προέδρου της ΔΗΜ.ΑΡ., Φ. Κουβέλη, ο Λ. Κύρκος επισήμανε ότι "ο δρόμος που προτείνει το κόμμα λέει όχι στον λαϊκισμό των εύκολων κρίσεων, αλλά έχει προτάσεις ρεαλιστικές, που να αντιστοιχούν στις διαθέσεις των εργαζομένων, να μην αυτοδιαψεύδονται, επειδή είναι ουτοπικές κι όχι πραγματοποιήσιμες".

Δεν υπάρχουν σχόλια: