Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Συνεδριακή πρεμιέρα για τη Δημοκρατική Αριστερά


ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ, 1 ΑΠΡΙΛΊΟΥ 2011

Συνεδριακή πρεμιέρα για τη Δημοκρατική Αριστερά


Ρεπορταζ ααπό τις εφημεριδες: Ελευθεροτυπία, ΒΗΜΑ, Καθημερινή
Ελευθεροτυπία, 1.4.11
Ξεκίνησε σήμερα το απόγευμα στον Κεραμεικό, το πρώτο συνέδριο της Δημοκρατικής Αριστεράς. Στο συνέδριο συμμετάσχουν 700 σύνεδροι που εξελέγησαν από περίπου 5.500 μέλη σε 180 συνελεύσεις που έγιναν σε όλη τη χώρα. Τις εργασίες άνοιξε στις 7 μ.μ. η Οργανωτική Επιτροπή και ακολούθησε η ομιλία του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη. Θα ακολουθήσουν χαιρετισμοί από εκπροσώπους ελληνικών πολιτικών κομμάτων. Την Παρασκευή και μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου θα γίνουν τοποθετήσεις συνέδρων, ενώ το Σάββατο το απόγευμα και μέχρι το βράδυ θα τεθούν σε ψηφοφορίες οι Θέσεις και οι Καταστατικές Αρχές του κόμματος και θα συνοψίσει ο Φ. Κουβέλης. Τέλος την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί η εκλογή προέδρου, Γραμματέα και της Πανελλαδικής Πολιτικής Επιτροπής που θα αριθμεί 110 μέλη, καθώς και η εκλογή της Εξελεγκτικής Επιτροπής.
Ο κ. Γ. Παπανδρέου, στην παρέμβαση του, υιοθέτησε την πρόταση του κ. Κουβέλη για την πυρηνική ενέργεια. Με βάση κοινές αξίες, ο κ. Παπανδρέου ζήτησε να υπάρξει γόνιμος διάλογος για να πάει μπροστά η χώρα έστω και «αν δεν συμφωνούμε σε όλα», όπως είπε. Διευκρίνισε, πάντως, ότι δεν εννοεί εκλογική συνεργασία. Στο συνέδριο παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο ιστορικός ηγέτης της Αριστεράς κ. Λ. Κύρκος, η Ντόρα Μπακογιάννη, ο γραμματέας της Ν. Δ. Αν. Λυκουρέντζος, του ΣΥΝ ο Δ. Βίτσας, ο Στ. Μάνος, ο Γ. Δημαράς και ο Γ. Καμίνης.


Φωτ. Κουβέλης: Η κρίση επιβάλλει την ανάληψη νέων καθηκόντων από την Αριστερά

Η οικονομική κρίση, με την παρουσία του ΔΝΤ στην Ελλάδα, τα δυσβάσταχτα και άδικα βάρη που πέφτουν στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων και τα αποσαρθρωμένα εργασιακά δικαιώματα επιβάλλει καινούργια καθήκοντα για τη σύγχρονη Αριστερά. «Αυτά τα καθήκοντα θέλουμε να τα αναλάβουμε» υποστήριξη ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης κατά την ομιλία του στο 1ο συνέδριο της ΔΗΜ.ΑΡ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμη. «Η εξέλιξη της κρίσης δεν είναι γνωστή. Θα δυναμώσουν οι δυνάμεις της εργασίας και της παραγωγής ή θα συμπιεστούν περισσότερο για την αναστήλωση του νεοφιλελευθερισμού;». Όπως υποστήριξε ο Φώτης Κουβέλης «η έκβαση εξαρτάται από τις ενέργειες, τους αγώνες και τις πρωτοβουλίες της σύγχρονης Αριστεράς».

Με αφορμή τις δραματικές εξελίξεις στη Φουκουσίμα, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς κάλεσε την ελληνική κοινωνία και την κυβέρνηση να κλείσουν οριστικά την πόρτα στην πυρηνική ενέργεια στη χώρα μας και να πάρουν όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες ώστε να μην προχωρήσουν ανάλογα σχέδια σε γειτονικές χώρες.
Ο Φώτης Κουβέλης, πρότεινε από το βήμα του 1ου συνεδρίου της ΔΗΜ.ΑΡ. την συλλογή εκατομμυρίων υπογραφών με αίτημα προς την Ε.Ε. να σταματήσει τη λειτουργία των πυρηνικών εργοστασίων και να αποτρέψει την εγκατάσταση νέων.
Σχετικά με τις εξεγέρσεις στη Μέση Ανατολή και τον αραβικό κόσμο αλλά και την επέμβαση στη Λιβύη, ο Φώτης Κουβέλης δήλωσε μεταξύ άλλων, ότι η ελληνική κυβέρνηση οφείλει από σήμερα να αναλάβει στο πλαίσιο της Ε.Ε. πρωτοβουλίες προκειμένου να αναθερμανθεί η συνθήκη της Βαρκελώνης, στο αμέσως επόμενο διάστημα ώστε να προωθηθεί το κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης και συνεργασίας μεταξύ των χωρών του ευρωπαϊκού νότου και της αφρικανικής Μεσογείου αλλά και η στήριξή τους.
Αναφερόμενος στις πρόσφατες εξελίξεις στην Ε.Ε. ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. υποστήριξε ότι οι αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών ήταν κατώτερες των οικονομικών και πολιτικών αναγκών της Ε.Ε. και συμπλήρωσε ότι η αναγκαία οικονομική διακυβέρνηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο προωθείται με συντηρητική σφραγίδα.
Κλείνοντας την ομιλία του, ο Φώτης Κουβέλης, ανέφερε ότι «χωρίς ριζική ανατροπή του συστήματος διαπλοκής και διαφθοράς και χωρίς την ήττα των δυνάμεων που υπηρέτησαν αυτό το σύστημα, η Ελλάδα δεν έχει μέλλον».
Πολιτικό διάλογο με συγκεκριμένη ατζέντα ζήτησε ο Παπανδρέου


Πρόταση για ένα πολιτικό διάλογο με συγκεκριμένη ατζέντα έκανε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, στην ομιλία του στο πρώτο συνέδριο της Δημοκρατικής Αριστεράς. Τόνισε πως το πλαίσιο του διαλόγου θα πρέπει να περιλαμβάνει τη σταθερή ευρωπαϊκή κατεύθυνση της χώρας, την αντιμετώπιση της ξενοφοβίας και του ρατσισμού, συμμαχίες όσον αφορά την χρήση της πυρηνικής ενέργειας και θέματα σχετικά με την ισονομία και τα κοινωνικά δικαιώματα.
O πρωθυπουργός έκανε κριτική και στα κόμματα της αριστεράς τονίζοντας πως πέραν της ΔΗΜΑΡ, αναλώνονται στην εύκολη καταγγελία, τον δογματισμό, απαξιώνοντας τους δημοκρατικούς θεσμούς και συμβάλλοντας στην αδράνεια και στην συνωμοσιολογία.
ΒΗΜΑ

Γέφυρες σε δυνάμεις του σοσιαλιστικού χώρου ρίχνει η Δημοκρατική Αριστερά
Ο Φ. Κουβέλης, τόνισε ότι η Δημ. Αρ. διεκδικεί την αυτοτελή δυναμική και διακριτή παρουσία της

Την απαρχή ενός πολιτικού διαλόγου, με συγκεκριμένη ατζέντα, και προγραμματικό πλαίσιο μεταξύ του κόμματος του κ. Φ. Κουβέλη και του ΠΑΣΟΚ σηματοδότησε η ομιλία του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου στην έναρξη των εργασιών του 1ου Συνεδρίου της Δημοκρατικής Αριστεράς.



Ο κ. Παπανδρέου, διαχωρίζοντας τη Δημοκρατική Αριστερά από άλλες δυνάμεις της Αριστεράς, τις οποίες κατηγόρησε για «εύκολη καταγγελία», «δογματισμό», «απαξίωση των δημοκρατικών θεσμών», απηύθυνε πρόταση συνεργασίας των δύο κομμάτων. Έθεσε ως στόχο «ενός γόνιμου διαλόγου» τη διαμόρφωση ευρύτερων πολιτικών συγκλήσεων για αλλαγές που χρειάζεται η χώρα προς όφελος των πολιτών και «όχι για την εξυπηρέτηση των ισχυρών συμφερόντων».



Ο κ. Παπανδρέου είχε έρθει αποφασισμένος και έτοιμος για το «άνοιγμα» προς τη Δημοκρατική Αριστερά, αλλά δεν έπαψε να κρατά σημειώσεις σε όλη τη διάρκεια της ομιλίας του κ. Κουβέλη, τις οποίες χρησιμοποίησε πέρα από το δακτυλογραφημένο κείμενο. Μάλιστα, στο λόγο του έδωσε την εντύπωση ότι εξέφρασε... εμβόλιμα την αποδοχή του στην πρόταση που απηύθυνε, λίγη ώρα πριν, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς προς όλα τα κόμματα για τη συλλογή υπογραφών που θα ζητούν από την ΕΕ το σταμάτημα των πυρηνικών εργοστασίων και την αποτροπή εγκατάστασης νέων.



Ήταν εντυπωσιακό ότι το δυνατό χειροκρότημα που ακολούθησε, "έπεσε" άμεσα, πριν καλά καλά τελειώσει τη φράση του για τη θετική ανταπόκριση σε αυτό το αίτημα... Ετσι, δεν έλειψαν τα σχόλια ότι ο κ. Παπανδρέου «δεν θα μπορούσε να βρει αλλού πιο φιλικό ακροατήριο».



Είναι ενδεικτικό ότι και δεύτερη φορά τον διέκοψε το χειροκρότημα του κόσμου, συνέδρων και προσκεκλημένων, όταν έκανε λόγο για την ανάγκη «ενός κράτους δικαίου, επιτέλους». Ήταν η στιγμή που είχε αρχίσει να παρουσιάζει τα σημεία τα οποία πρότεινε ως πλαίσιο ενός «γόνιμου διαλόγου», χωρίς προκαταλήψεις.



«Περιμένω να συμφωνήσουμε» στους όρους του διαλόγου είπε αναλύοντας ως εξής τις προτάσεις του:



- «Ναι, σε μια σταθερή ευρωπαϊκή κατεύθυνση της χώρας», «ναι σε θέματα όπως το ευρωομόλογο» και στη ρύθμιση για φορολόγηση των χρηματιστηριακών συναλλαγών.



- «ναι σε μια μεγάλη εκστρατεία για συλλογή υπογραφών» στην ΕΕ για το θέμα των πυρηνικών εργοστασίων έως τη μη χρήση πυρηνικής ενέργειας,



- «να συμφωνήσουμε ότι το Σύνταγμα αλλάζει από τη Βουλή και ελέγχεται από τη δικαιοσύνη», η οποία θα πρέπει να είναι, όπως είπε, μια ανεξάρτητη δικαιοσύνη που να προχωρήσει πιο δυνατά και να μην ανέχεται την ατιμωρησία όσο ψηλά και αν βρίσκονται κάποιοι.



- Διάλογος για μια Χάρτα κοινωνικών δικαιωμάτων στη χώρα μας.



- Να υπάρξει συνεργασία για την προστασία του περιβάλλοντος.



- Να ενισχυθεί η ισονομία και η ισοπολιτεία με στόχο την προστασία των αδυνάτων



«Αν συμφωνήσουμε στους όρους αυτού του διαλόγου, θα έρθουν λύσεις», σημείωσε. Και πρόσθεσε ότι δεν είναι ζήτημα των εκλογών ή «αν και πώς θα μοιράσουμε τις καρέκλες», αλλά θέμα εμπέδωσης ενός νέου πολιτικού πολιτισμού για να «ωφεληθεί η χώρα». Όπως υπογράμμισε «είναι λυπηρό να δαιμονοποιείται ο διάλογος».



Ο κ. Παπανδρέου έριξε πυρά κατά δυνάμεων της Αριστεράς, που δεν κατονόμασε, κατηγορώντας τες για λαϊκισμό, για "καταγγελτισμό χωρίς προτάσεις" και ισοπέδωση, για απαξίωση θεσμών. Και αναρωτήθηκε: «Ποια σχέση έχει η Αριστερά με το να αγνοούνται οι νόμοι και το Σύνταγμα; Ποιον συμφέρει η ανομία;».



Έκανε αρνητικές αναφορές στη ΝΔ και τόνισε ότι η κυβέρνηση ανέλαβε να διαχειρισθεί μια δύσκολη κατάσταση για να μην χρεοκοπήσει η χώρα αλλά επέμεινε παράλληλα στην ανάγκη αλλαγής του κράτους.



Ο πρωθυπουργός έφτασε στις 7.30 στον πολυχώρο "Κεραμεικός" συνοδευόμενος από τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ κ. Μ. Καρχιμάκη και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Γ. Πεταλωτή. Είχε χειραψία με όλους τους προσκεκλημένους εκπροσώπους κομμάτων, όπως με τον κ. Αν. Λυκουρέντζο και την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, ανάμεσα στους οποίους κάθισε, αλλά και με τον ανεξάρτητο βουλευτή κ. Γιαν. Δημαρά που προχωρά σε ίδρυση νέου κόμματος (Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών), τον κ. Δ. Βίτσα (ΣΥΝ), τον κ. Γ. Παρασκευόπουλο (Οικολόγοι Πράσινοι), τον κ. Στ. Μάνο (Δράση). Ιδιαίτερα θερμός ήταν ο χαιρετισμός του - έκανε αναφορά στην ομιλία του - στον κ. Λεωνίδα Κύρκο, ο οποίος έδωσε το "παρών", μαζί με άλλες προσωπικότητες από όλους τους τομείς δραστηριότητας, όπως ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γ. Καμίνης, ο συγγραφέας κ. Β. Βασιλικός κ. α.



Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που παρατήρησαν τη... σημειολογία του χειροκροτήματος των προσκεκλημένων. Τόσο η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη - ιδιαίτερα ενθουσιώδης - όσο και ο κ. Παπανδρέου χειροκρότησαν έντονα τον κ. Κουβέλη, στο σημείο της ομιλίας του που ανέφερε ότι «η Αριστερά που θέλουμε (...) δε θα θεωρεί άκριτα ως δίκαιο αίτημα την υπεράσπιση κάθε κεκτημένου και δε θα χαϊδεύει συντεχνίες στο όνομα μικροκομματικών σκοπιμοτήτων».



Αργότερα, η κυρία Μπακογιάννη στην ομιλία της έδινε έμφαση στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Δημοκρατικής Αριστεράς και τόνιζε ότι «η συνεργασία μας στα πλαίσια του κοινοβουλίου είναι όχι μόνο ευκταία αλλά και επιβεβλημένη».



Από την άλλη, αίσθηση προκάλεσε η ομιλία του γραμματέα της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής (ΚΠΕ) του ΣΥΝ κ. Βίτσα, ο οποίος απέφυγε τις αιχμές απέναντι στους πρώην συντρόφους του αλλά ήταν οξεία η επίθεσή του κατά της κυβέρνησης, η οποία όπως είπε, με το μνημόνιο «μετέτρεψε τη χώρα σε πειραματόζωο» για να «υπηρετήσει τα συμφέροντα "τοκογλύφων δανειστών"». Ο κ. Βίτσας κάλεσε τη Δημοκρατική Αριστερά να ενταχθεί στο Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και να συμμετέχει στην καμπάνια ενάντια στο Σύμφωνο για το ευρώ.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 1.4.11

Συνέδριο Δημ. Αριστεράς παρόντος του πρωθυπουργού


Του Παναγη Γαλιατσατου

Με την υπόσχεση ότι η Δημοκρατική Αριστερά θα είναι μια σύγχρονη, δημοκρατική, ανανεωμένη και προ πάντων «υπεύθυνη» Αριστερά άνοιξαν πανηγυρικά χθες οι εργασίες του ιδρυτικού της συνεδρίου κάτω από το σύνθημα «Αριστερά της ευθύνης». Αίσθηση προκάλεσε πάντως η παρουσία στη συνεδρίαση του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα για «παραγωγικό διάλογο» και αναφέρθηκε σε κοινό πλαίσιο αρχών.



Ανοίγοντας το συνέδριο ο πρόεδρος της Δ. Α., Φ. Κουβέλης, τόνισε ότι επιδίωξη του νέου κόμματος είναι να διατυπώσει πολιτικό λόγο ευθύνης και ρεαλισμού για την έξοδο από την κρίση. Τονίζοντας ότι το νέο κόμμα θα είναι μια «Αριστερά με τη Δημοκρατία αδιαπραγμάτευτα εγγεγραμμένη στο γενετικό της υλικό», τόνισε ότι το ιδρυτικό συνέδριο συγκαλείται «στο μέσον μιας συνεχιζόμενης κρίσης χωρίς ορατή διέξοδο» και τόνισε ότι για να υπάρξει μια διαφορετική βιώσιμη εναλλακτική πορεία, απαιτείται η συνάντηση, συμπόρευση και κοινή δράση των δυνάμεων της Δημοκρατικής Αριστεράς, της πολιτικής οικολογίας και του σοσιαλιστικού χώρου. «Θα πρέπει να οικοδομηθεί ένα πλατύ προοδευτικό ρεύμα στην ελληνική κοινωνία, ικανό να εμπνεύσει κοινωνικές συμμαχίες σε ουσιαστική προοδευτική κατεύθυνση».



Ο κ. Κουβέλης καταχειροκροτήθηκε όταν οριοθέτησε το νέο κόμμα ως μια Αριστερά ρηξικέλευθη και τολμηρή, χωρίς παραχώρηση στον αριστερότροπο λαϊκισμό και τον αριστερισμό, που δεν θα χαϊδεύει συντεχνίες, και όταν τόνισε ότι οι προτάσεις και η δράση της Δ. Α. δεν αποβλέπουν στη διαχείριση ενός χρεοκοπημένου συστήματος, αλλά σε ρήξη με τη λογική του. «Διεκδικούμε μια αυτοτελή δυναμική και διακριτή παρουσία στην πολιτική σκηνή», είπε.



Αναφερόμενος σε θέματα επικαιρότητας, ο κ. Κουβέλης έκανε ειδική αναφορά στο πυρηνικό δυστύχημα της Φουκουσίμα και κατέθεσε πρόταση για τη συλλογή εκατομμυρίων υπογραφών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να κατατεθεί αίτηση στην Ε. Ε. για απεμπλοκή από την πυρηνική ενέργεια.



Ο κ. Γ. Παπανδρέου, στην παρέμβαση του, υιοθέτησε την πρόταση του κ. Κουβέλη για την πυρηνική ενέργεια. Με βάση κοινές αξίες, ο κ. Παπανδρέου ζήτησε να υπάρξει γόνιμος διάλογος για να πάει μπροστά η χώρα έστω και «αν δεν συμφωνούμε σε όλα», όπως είπε. Διευκρίνισε, πάντως, ότι δεν εννοεί εκλογική συνεργασία.



Στο συνέδριο παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο ιστορικός ηγέτης της Αριστεράς κ. Λ. Κύρκος, η Ντόρα Μπακογιάννη, ο γραμματέας της Ν. Δ. Αν. Λυκουρέντζος, του ΣΥΝ ο Δ. Βίτσας, ο Στ. Μάνος, ο Γ. Δημαράς και ο Γ. Καμίνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: