Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Αντίθεση ιδεολογική,ηθική,οικονομική,κοινωνικη,οικολογική απέναντι στους λιγνίτες

H  αρνητική θέση για την αξιοποίηση των λιγνιτικών κοιτασμάτων βασίζεται:
1) πάνω απ' όλα δεν είναι ο άνθρωπος και οι ανάγκες του αλλά ο πλανήτης και η διάσωση του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο υπάρχουμε κι εμείς. Ολιστική αντίληψη λοιπόν κι όχι ανθρωποκεντρική.
2) Η επιστήμη της οικολογίας δεν υπάρχει για να μελετούμε απλά τα οικοσυστήματα αλλά για να μετουσιώνονται τα συμπεράσματά της σε πολιτικές. Πολιτική οικολογία που θα έχει επιδράσεις στην καθημερινότητά μας.
3) Η οικονομία της περιοχής μας έχει μέχρι τώρα έναν προσανατολισμό ήπιας ανάπτυξης στον τομέα τον αγροτικό,τον κτηνοτροφικό, τον τουριστικό  την μεταποίηση και την καινοτομία. Η εξόρυξη των λιγνιτών θα αποτελέσει ένα βαρύ πλήγμα στις περισσότερες από τις παραπάνω οικονομικές δραστηριότητες.
4) Ολόκληρα χωριά και κοινωνικές ομάδες θα κληθούν να εγκαταλείψουν τη γη που έζησαν μια ολόκληρη ζωή καθώς και τον τρόπο ζωής τους και την εργασία τους.
5) Έχουμε ηθικό χρέος απέναντι στους απογόνους μας να τους παραδώσουμε έναν κόσμο καλύτερο ή έστω ίδιο με αυτόν που παραλάβαμε.Μετά από 40 χρόνια η πεδιάδα της Δράμας θα είναι σεληνιακό τοπίο.
                                              Χρήστος Χατζηγεωργίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: