Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011

ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΕΓΓΕΝΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ


ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΔΡΑΜΑΣ                   Δράμα 05/01/2011
ΔΡΑΜΑ 2011 - ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΕΓΓΕΝΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

Ήδη από το 2010 όλα έδειχναν ότι το 2011 θα ήταν η δυσκολότερη χρονιά των τελευταίων δεκαετιών. Μειώσεις μισθών και συντάξεων, αυξήσεις άμεσων και έμμεσων φόρων, εξέταστρα στα πρωινά εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, κλείσιμο Αθλητικών και Μουσικών (;) Σχολείων, υπέρογκες αυξήσεις στα τιμολόγια ΔΕΗ, ΔΕΚΟ κλπ, αστρονομικές αυξήσεις στα δικαστικά έξοδα της ποινικής διαδικασίας – υποβολή μήνυσης (1000% αύξηση) κλπ, νομικό πλαίσιο για ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας, εκποίηση Δημόσιας περιουσίας, ήταν τα Χριστουγεννιάτικα Δώρα της Κυβέρνησης και της Τρόικας για τους Έλληνες Πολίτες.
Κανείς όμως δεν περίμενε πως «με το Καλημέρα» το 2011 θα αποκάλυπτε και μάλιστα στη Δράμα τη σκληρή και ανάλγητη πλευρά ενός εφιαλτικού μέλλοντος, που έχει δρομολογηθεί ερήμην των εργαζομένων και της Κοινωνίας.
1) Παραμονές Πρωτοχρονιάς Δραμινός Επιχειρηματίας εξυβρίζει και βιαιοπραγεί σε βάρος εργαζόμενης, όταν αυτή με αφορμή τη μη καταβολή δεδουλευμένων αξιώνει τις νόμιμες αποδοχές της.
2) Δραμινή πρώην συνεταιριστική επιχείρηση (ΝΕΟΓΑΛ ΑΕ) είναι η πρώτη πανελλαδικά επιχείρηση, που αν και κερδοφόρα, επικαλούμενη λόγους ανταγωνιστικότητας πετυχαίνει με τη «σύμφωνη γνώμη» του Σωματείου των εργαζομένων επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας, που προβλέπει γενική και οριζόντια μείωση των πάσης φύσεως αποδοχών των εργαζομένων από 01/01/2011.
3) Δραμινές επιχειρήσεις δεν καταβάλλουν Δώρο Χριστουγέννων, δεν πληρώνουν υπερωρίες, δεν χορηγούν ρεπό, προβαίνουν μη νόμιμα και υπό την απειλή απόλυσης σε περικοπές αποδοχών των εργαζομένων, απασχολούν εργαζόμενους με τετράωρα, δίχως συμβάσεις και ασφάλιση.
Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι στη Δράμα, που είναι από τις χειρότερα πληττόμενες από την κρίση περιοχές της Χώρας μας, το 2011 θα ζήσουμε ένα τσουνάμι αρνητικών εξελίξεων για τους εργαζόμενους. Η κατάσταση είναι πλέον εφιαλτική.
Η Δημοκρατική Αριστερά Δράμας καλεί άμεσα τους υπεύθυνους, τις αρμόδιους φορείς, Υπηρεσίες και Αρχές να δραστηριοποιηθούν και ειδικότερα:
  • Τη Διοίκηση της «ΝΕΟΓΑΛ Α.Ε.» αναλογιζόμενη τις ευθύνες της και τη στήριξη που οι Δραμινοί χρόνια τώρα παρέχουμε στη δική μας γαλακτοβιομηχανία, να αποσύρει την άνω επιχειρησιακή σύμβαση.
  • Το Συμβούλιο Κοινωνικού Ελέγχου Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.Κ.Ε.Ε.Ε.) και το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας να προβούν σε αρνητική γνωμοδότηση ως προς την σκοπιμότητα της σχετικής σύμβασης και της συναφούς αιτιολογικής έκθεσης.
  • Την Επιθεώρηση Εργασίας Δράμας, το Εργατικό Κέντρο Δράμας και τα πρωτοβάθμια Σωματεία να εντείνουν τους ελέγχους και την εποπτεία τους, έτσι ώστε να αποτραπούν και περιοριστούν ανάλογα φαινόμενα.
  • Το Εργατικό Κέντρο Δράμας να αναλάβει πρωτοβουλία για σύγκλιση κοινής πανδραμινής σύσκεψης  αρμόδιων Αρχών και Φορέων του Νομού Δράμας (Βουλευτές, Αντιπερειφερειάρχη, Δημάρχους, Επιμελητήριο, Εργατικό Κέντρο, Εμπορικό Σύλλογο, Επαγγελματοβιοτέχνες κλπ) για να εξεταστεί η κατάσταση στο Νομό μας και τα ειδικότερα προβλήματα της περιοχής μας, με σκοπό να ληφθούν μέτρα που θα  αποτρέψουν και περιορίσουν φαινόμενα που θα πλήξουν παραπέρα το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων και συνακόλουθα και την επιβίωση των Δραμινών Επιχειρήσεων (π.χ. καμία επιχείρηση να μη εντάσσεται σε επιδοτούμενα προγράμματα και προγράμματα ρύθμισης οφειλών αν παραβαίνει συστηματικά την εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία).
Ας μη μείνουμε απαθείς σε παρόμοια φαινόμενα που τείνουν να μετατρέψουν τη ζωή μας σε ζούγκλα. Να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις της περιοχής μας όχι όμως σε βάρος των εργαζομένων. Να διεκδικήσουμε το δικαίωμά μας σε ζωή και αξιοπρέπεια. Να αντισταθούμε στις επιδιώξεις κάποιων να μετατρέψουν τους Έλληνες εργαζόμενους σε είλωτες τριτοκοσμικών χωρών.
                                    Το Γραφείο Τύπου της Δημοκρατικής Αριστεράς Δράμας

Δεν υπάρχουν σχόλια: