Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Παρέμβαση του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη, κατά την έναρξη της συζήτησης του νομοσχεδίου «Επείγοντα μέτρα εφαρμογής του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας

Δεν μπορεί οι εκπρόσωποι του λαού να μην έχουν λόγο Παρέμβαση του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη, κατά την έναρξη της συζήτησης του νομοσχεδίου «Επείγοντα μέτρα εφαρμογής του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας».

E-mail Εκτύπωση PDF
«Οι Ανεξάρτητοι Βουλευτές θα καταθέσουν γραπτώς την πρότασή τους για τους ομιλητές. Αλλά αυτό δεν είναι το κρίσιμο. Το κρίσιμο είναι ότι μία Βουλή αναγκάζεται να έχει έναν παρακολουθηματικό ρόλο προς τις επιλογές και αποφάσεις της Κυβέρνησης. Και ο χαρακτηρισμός «παρακολουθηματικός λόγος» είναι εξαιρετικά επιεικής. Πρόκειται ουσιαστικά για φίμωση της Βουλής. Η διαδικασία του κατεπείγοντος, προβλεπόμενη για ακραίες περιπτώσεις, δεν είναι δυνατόν να εφαρμόζεται και να ακολουθείται για ένα σχέδιο νόμου το οποίο αφορά στην καρδιά των εργασιακών δικαιωμάτων. Χτυπάει την καρδιά του κοινωνικού κράτους.
Εάν δεν μιλήσει σήμερα η Βουλή, πότε άλλοτε μπορεί να εκφράσει την άποψή της; Διότι τότε σημαίνει ότι δεν θέλουμε τη Βουλή. Σημαίνει ότι οι αντιπρόσωποι του ελληνικού λαού δεν πρέπει να έχουν λόγο. Επειδή όμως διεκδικούν να έχουν λόγο εκπροσωπώντας τους Έλληνες πολίτες, απευθύνομαι στο Προεδρείο της Βουλής για να διευρύνει τουλάχιστον τα χρονικά όρια και, πέρα από τυπικούς αποκλεισμούς, να δοθεί επί της ουσίας η δυνατότητα σε όλες και όλους τους Βουλευτές να μιλήσουν –επαναλαμβάνω- για μια ρύθμιση, η οποία υπονομεύει την κοινωνική συνοχή».


ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ 14/12/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: