Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΔΗΜ.ΑΡ. ΚΑΤΑΨΗΦΙΖΟΥΝ ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΔΗΜ.ΑΡ. ΚΑΤΑΨΗΦΙΖΟΥΝ ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

E-mail Εκτύπωση PDF
Οι βουλευτές της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ θα καταψηφίσουν στο σύνολό του το νομοσχέδιο «Επείγοντα μέτρα εφαρμογής προγράμματος στήριξης της οικονομίας».
Τη θέση της ΔΗΜ.ΑΡ. προσδιορίζουν καθοριστικά :
  • Η θεσμοθέτηση της Ειδικής Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που θα αποτελέσει καταστροφή των συλλογικών εργασιακών δικαιωμάτων. Με τις επιχειρησιακές συμβάσεις θα υπάρξει μείωση των αποδοχών των εργαζομένων και συρρίκνωση και άλλων δικαιωμάτων τους, καθώς και έκρηξη της ανεργίας με απολύσεις. Θα δημιουργηθεί αθέμιτος ανταγωνισμός σε βάρος της μικρομεσαίας επιχείρησης. Θα πληγούν τα ασφαλιστικά ταμεία, με άμεση συνέπεια την προσβολή των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

  • Η παρουσία ρυθμίσεων που καταλύουν εργασιακά δικαιώματα προς όφελος των εργοδοτών και επιτείνουν ακόμη περισσότερο την εργασιακή ανασφάλεια.
Επεκτείνεται ο χρόνος της διαθεσιμότητας, από 6 σε 9 μήνες, των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, επιμηκύνεται ο χρόνος από 18 σε 36 μήνες για να αποκτήσουν σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου οι «ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι». Ανακαθορίζεται αρνητικά ο τρόπος υπολογισμού της αμοιβής των εργαζομένων με μερική απασχόληση. Καθορίζεται η «δοκιμαστική περίοδος» εργασίας σε 12 μήνες, με αποτέλεσμα να μπορούν να απολύονται χωρίς προειδοποίηση και χωρίς αποζημίωση απόλυσης όσοι
εργάζονται στον ίδιο εργοδότη για διάστημα μικρότερο του ενός έτους.

  • Η οριζόντια παρέμβαση-περικοπή στους μισθούς των εργαζομένων στις 54 ΔΕΚΟ αποτελεί πράξη που απειλεί με απορύθμιση τη λειτουργία των επιχειρήσεων, πέραν από την προφανή και απαράδεκτη υποβάθμιση των βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων. Το πλαφόν θα στερήσει τις επιχειρήσεις από απαραίτητα στελέχη και το αυθαίρετο κατώφλι των μειώσεων θα οδηγήσει ευθέως σε μείωση των αποδοχών έως και 25%.

Η κυβέρνηση όφειλε στοιχειωδώς να παρουσιάσει σχέδιο αναδιάρθρωσης και προοπτικής για κάθε ΔΕΚΟ χωριστά, στο οποίο θα μπορούσε να εντάξει και την αντιμετώπιση των όποιων ακροτήτων. Αντ΄ αυτού προχωρά ισοπεδωτικά και με γενικευμένες περικοπές, ερήμην επιχειρησιακών σχεδίων και προγραμμάτων αναδιάρθρωσης και αναδιοργάνωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: